Efter 1813-kaos: Markant flere akutte udrykninger

Antallet af akutte ambulancekørsler er steget voldsomt, siden 1813 overtog ansvaret for akuttelefonen - ambulanceførere klager over for mange unødvendige kørsler

Antallet af akutte ambulancekørsler er steget markant, siden 1813 overtog den gamle lægevagts opgaver i Region Hovedstaden. (Foto: Jonas Olufson)
Antallet af akutte ambulancekørsler er steget markant, siden 1813 overtog den gamle lægevagts opgaver i Region Hovedstaden. (Foto: Jonas Olufson)
Følg Forbrug

Bor du i Region Hovedstaden, så er du de seneste tre måneder blevet forstyrret mere af sirenerne fra hurtigt kørende ambulancer, end du er vant til.

Antallet af akutte kørsler, som regionens ambulancer bliver sendt ud på, er nemlig vokset markant, siden 1813 nytårsaften overtog ansvaret for akuttelefonen fra lægevagten.

Ekstra Bladet har fået aktindsigt i antallet af ambulancer, som er sendt på gaden i første kvartal af 2014 samt de tilsvarende kvartaler de to foregående år. Tendensen er klar.

I januar, februar og marts i år har der været 37.153 akutte ambulanceudrykninger i Region Hovedstaden. Det er næsten 15 procent flere end i samme periode sidste år og små 22 procent flere akutte ambulancer, end man sendte på gaden i første kvartal af 2012.

Se tabellen over ambulancekørslerne i fuld opløsning her

- Det er en voldsom stigning, mener Jakob Andersen, formand for 3F Københavns Chauffører.

Allerede i slutningen af januar meldte han ud, at hans medlemmer klagede over, at de blev sendt ud på flere unødvendige ture, end det var tilfældet, før 1813 kom til.

Region H: Lægers frikendelse i 1813-sag er mystisk

Dengang afviste Region Hovedstaden og tillidsfolk fra Københavns og Frederiksberg Brandvæsen kritikken.

- Det er min opfattelse, at der stadigvæk er en stor udfordring. Jeg får fortsat henvendelser fra redderne om, at visiteringen er et stort problem, siger Jakob Andersen.

- Det drejer sig både om, at de bliver sendt ud på flere decideret unødvendige ture. Men det handler også om, at 1813 visiterer turene forkert. En tur, der ikke er akut, bliver sendt af sted som en a-kørsel, forklarer Jakob Andersen.

Ambulancekørslerne opdeles i kategori a, b og c efter, hvor akutte de er. En a-kørsel er mest akut, imens b-kørsler dog også regnes for akutte. Det er antallet af disse to typer kørsler, der er steget markant.

Endnu et dødsfald kædes sammen med 1813-problemer

Alligevel holder Jan Nørtved Sørensen, der er vagtcentralchef og overlæge ved akutberedskabet i Region Hovedstaden, fast i, at man ikke sender flere unødvendige ambulancer på gaden.

- For at være sikre på, at vi ikke taber nogle patienter, så sender vi hellere en ambulance for meget ud end en for lidt. Så der vil altid være det, som nogle kalder unødvendige kørsler, siger han.

- Jeg kan dog ikke genkende, at der har været flere af den slags kørsler. Men det kan godt være, at der har været større fokus på det på grund af den debat, der har været om 1813, mener Jan Nørtved Sørensen.

Han vurderer, at en mulig forklaring på stigningen af akutte kørsler kan være, at de patienter, der tidligere henvendte sig direkte på hospitalernes akutafdelinger, nu ringer til 1813 i stedet.

1813-kaos: Børnelæger må gå med overfaldsalarmer

- Vi ved ikke, om det er forklaringen, men det kigger vi nærmere på, siger Jan Nørtved Sørensen, som påpeger, at imens antallet af akutte kørsler er steget relativt meget, så har det samlede antal kørsler oplevet en langt mindre stigning.

Sammenlagt har der i det seneste kvartal været 66.788 ambulancekørsler, sygetransporter, interhospitale kørsler og akutlægekørsler i Region Hovedstadet.

I de samme kvartaler i 2012 og 2013 hed de tal henholdsvis 62.603 og 64.528.

- Skyldes det, at de kørsler lægevagten ikke karakteriserede som akutte, nu bliver karakteriseret som akutte?

- Det kan vi ikke sige. Vi karakteriserer kørslerne ud fra en beslutningsguide. Tidligere var der ikke sådan en guide, da var det op til den enkelte læges vurdering.

- Men antallet af akutte kørsler er steget med 15 procent sammenlignet med sidste år. Kan det ikke skyldes, at de der i dag rekvirerer ambulancerne, er sygeplejerske, der har en lavere uddannelse og mindre erfaring end lægerne, og som derfor hellere sender en akut kørsel af sted for at være på den sikre side?

- Jeg har svært ved at blive bekymret over, at der er nogle mennesker, der får hjælp tidligere, siger Jan Nørtved Sørensen.

1813: Nu er der slet ikke hul igennem

- Bekymringen kunne være, at sygeplejerskerne er så hurtige på aftrækkeren, at de sender unødvendige ambulancer af sted og at andre, der har brug for hjælpen, derfor ikke kan få den.

- Det er klart. Og det er noget af det, vi vil kigge på - altså hvor mange af patienterne havde et reelt akut behandlingsbehov. Det har vi dog ikke data nok til endnu, men det vil være en del af vores faste opfølgning, fortæller Jan Nørtved Sørensen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

14,8 millioner kroner blev samlet ind på en time