Annonce:
Annonce:

Sylter sociale sager: Vent 216 dage på at få ret

Kommunerne scorer kassen på at sylte klager i Ankestyrelsen. Først i 2016 forventer myndighederne, at klage-behandlingen sniger sig under fem måneder

Hvis du føler dig uretfærdig behandlet over din kommune, må du væbne dig med tålmodigh, hvis du vil klage. Det tager i gennemsnit 216 dage på social- og beskæftigelsesområdet at behandle klager i Ankestyrelsen. Ekstra Bladet har dog kendskab til flere sociale sager, hvor ventetiden er oversteget et år. (Foto: Colourbox)
Hvis du føler dig uretfærdig behandlet over din kommune, må du væbne dig med tålmodigh, hvis du vil klage. Det tager i gennemsnit 216 dage på social- og beskæftigelsesområdet at behandle klager i Ankestyrelsen. Ekstra Bladet har dog kendskab til flere sociale sager, hvor ventetiden er oversteget et år. (Foto: Colourbox)
Annonce:

Alvorligt syge danskere venter i hundredvis af dage på at få afgjort klager over den måde, de bliver behandlet på af deres kommune.

Og nogle af de svageste borgere i Danmark må vente i lang tid endnu for at blive hørt. Først i 2016 venter myndighederne nemlig, at ventetiden på i gennemsnit 216 dage kan blive mindre.

Det ser i dag værst ud i Egedal Kommune på Sjælland, hvor ventetiden er hele 306 dage. Den lange ventetid går hårdt ud over alvorligt syge borgere, eksempelvis hvis en kræftsyg får frataget sygedagpenge:

- Nogle kræftpatienter har brug for særlig medicin eller kost, og det har de ikke råd til. Det gør det sværere for dem at passe den opfølgende behandling, siger Laila Walther, afdelingschef for patientstøtte hos Kræftens Bekæmpelse.

Annonce:

Omgørelsesprocenten er et udtryk for andelen af klagesager, hvor kommunerne har lavet fejl. Sagsbehandlingstiden er et udtryk for, hvor lang tid anke-myndighederne i gennemsnit er om at behandle klager fra hver kommune.

Også handicappede bliver ramt hårdt af de lange ventetider i Ankestyrelsen.

- For blinde er den lange ventetid en katastrofe. Kan de ikke få det hjælpemiddel eller den personlige assistance, de har brug for, så bliver de fængslet i deres eget hjem.

- I den situation bliver man let ensom og deprimeret, siger John Heilbrunn, næstformand i Dansk Blindesamfund.

Astrid ventede et år: Tvunget til at flytte med to syge børn

I midten af 2013 blev behandlingen af klagesager ellers overdraget fra de sociale nævn og beskæftigelsesankenævnene til Ankestyrelsen. Det skete netop for at nedbringe ventetiden. Men siden er ventetiden blot blevet endnu længere.

- Vores arbejde frem mod 2016 er at nedbringe sagsbehandlingstiden til fire-fem måneder, forklarer Morten Starch Lauritsen, kontorchef i Ankestyrelsen, til Ekstra Bladet.

- Vi har lavet nogle ændringer i organisationen, og det tager tid at indføre. Derfor er sagsbehandlingstiden steget lidt, siger Morten Starch Lauritsen.

Kommuner tjener på elendig sagsbehandling

Annonce:

- For fjerde kvartal af 2013 var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på social- og beskæftigelsesområdet på landsplan 216 dage. Er det tilfredsstillende, at borgerne i gennemsnit må vente 216 dage i gennemsnit for at få en afgørelse i en klagesag?

- Det er ikke er tilfredsstillende, at borgere skal vente så lang tid. Vi vil helst træffe afgørelser så hurtigt som muligt, siger han.

- Kommunernes Landsforening (KL) opfordrer jer ellers i et brev til at nedbringes sagsbehandlingspuklen hurtigere, end der er lagt op til. Hvorfor følger I ikke KL’s opfordring?

- Det, jeg siger, er, at Ankestyrelsen har en plan om, den gennemsnitlige sagsbehandlingstid skal nedbringes til fire til fem måneder i 2016. Det er en opgave, vi tager meget alvorligt.

- Der er nogle, der muligvis gerne ville have, det skulle gå endnu hurtigere, men vi må også tage bestik af situationen og sige, at det er det muliges kunst.

- Men patientorganisationer som Kræftens Bekæmpelse mener også, at jeres mål om en sagsbehandlingstid på fem måneder i 2016 er for uambitiøst. For syge og handikappede er det nemlig meget lang tid at gå rundt og vente i uvished?

- Jeg synes, vi er ganske ambitiøse med det mål. At få den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på det her område ned på fire-fem måneder finder vi på ingen måde uambitiøst. Men vi har fuld forståelse for, at borgerne og deres organisationer gerne vil have hurtigere sagsbehandlingstid.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: