Annonce:
Annonce:

Forsker: Gravide bør spise økologisk

Børns hjerneudvikling kan blive skadet af kemiske stoffer, og en dansk forsker anbefaler derfor, at gravide spiser økologisk

Sprøjtegifte påvirker et barns hjerneudvikling, og gravide bør derfor spise økologisk, mener en dansk forsker. (Foto: Carsten Andreasen)
Sprøjtegifte påvirker et barns hjerneudvikling, og gravide bør derfor spise økologisk, mener en dansk forsker. (Foto: Carsten Andreasen)
Annonce:

Børns hjerneudvikling er mere udsat for skadelige kemiske stoffer, end man tidligere har vidst. Det viser et forskningsstudie som Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, har stået i spidsen for.

Giftrester i hvert andet stykke frugt

- Vi har opdaget en meget kraftig dokumentation for, at de kemiske stoffer laver ulykker med næste generations hjernefunktioner, siger han til DR Nyheder.

Den danske forsker har fundet frem til tolv kemiske stoffer, der er problematiske for fostre og små børns hjerneudvikling. Tidligere har man kun kendt til seks kemiske stoffer heriblandt kviksølv og bly, der var problematiske for små børns hjerneudvikling.

Dit barn bliver økologisk

Vi bliver bl.a. udsat for stofferne gennem det, vi spiser og drikker. Og Phillipe Grandjean fremhæver overfor DR Nyheder, at det især er problematisk, hvis gravide bliver udsat for de kemiske stoffer.

Annonce:

- Hjernen er mest følsom inden fødslen, for det er der, hvor alle nerveceller bliver dannet og skal anbringes i det rigtige antal på de rigtige steder. Det foregår i slutningen af graviditeten og fortsætter i de første leveår, siger han, og råder gravide til at spise økologisk mad.

Svinekød koster mindre end en pose vingummi

- Pesticider er et stort problem. Specielt importeret frugt, der indeholder restkoncentrationer af bekæmpelsesmidler, siger forskeren.

Ifølge Økologisk Landsforenings forbrugerundersøgelser er det netop fraværet af pesticidrester, som får danske forbrugere til at vælge økologiske fødevarer.

- Mange forældre bruger deres sunde fornuft og handler efter et forsigtighedsprincip om, at det er bedre at undgå stofferne helt end at satse på, at de ikke er skadelige, siger Helle Bossen, markedskonsulent i Økologisk Landsforening, til okologi.dk.

Jule-grisen får klippet halen af

Ifølge Philipe Grandjean er der en sammenhæng mellem, i hvor høj grad børn har været udsat for kemiske stoffer og deres intelligensniveau.

Annonce:

- Hvis et barn fra fostertilstanden er udsat for de her stoffer, så kan vi se, at barnet senere hen har problemer i retning af langsommere udvikling, dårligere resultater i skolen og nedsat intelligenskvotient, siger Grandjean til DR.dk.

Grandjean har desuden konstateret en sammenhæng mellem kemiske stoffer og udviklingen af diagnoser som ADHD og autisme.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: