Annonce:
Annonce:

Bøde til Arla: Yverbetændelse i mælken

Arla har fået en bøde for at hente mælk med kvalitets-fejl

Foto: Claus Bonnerup
Foto: Claus Bonnerup
Annonce:

Landets altdominerende mejeri-gigant Arla har af fødevaremyndighederne fået en bøde på 20.000 kroner for at bruge mælk, der aldrig skulle have været brugt.

Mælken har Arla hentet på en mindre nordjysk besætning, som Arla i mindst tre måneder havde vidst, havde problemer med mælkekvaliteten.

Men alligevel hentede Arla altså det mælk, som generelt i disse måneder er en mangelvare med den konsekvens, at prisen på smør, fløde og oste er steget.

Mælken fra gården havde et celletal på hele 722.000 celler pr. mililiter, hvilket betyder, at en eller flere køer på gården havde yverbetændelse.

Normalt er celletallet i mælk er normalt 100.000-200.000.

Annonce:

'Ifølge lovgivningen skal celletallet gennemsnitligt være under 400.000 pr. ml i den mælk, der afhentes til produktion på mejerier for at sikre, at det er normal mælk, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Susanne Frandsen.

- Det er korrekt, at Arla har modtaget et bødeforelæg for at have afhentet en mindre mængde mælk hos en landmand tilbage i begyndelsen af august, hvor målinger i mælken viste, at den ikke levede op til Arlas kvalitetskrav. Arla stoppede straks leveringen fra landmanden, skriver Åse Andersson, presseansvarlig for Arla, som i øvrigt ikke behøver bruge mælk i denne tvivlsomme pizza-'ost'.

Hun nægter at stille op til interview, hvor hun blandt andet kunne have svare på, hvorfor Arla hentede mælken vel vidende, at mælken kunne være af lav kvalitet.

Henrik Abildgaard Hansen, ekspert i mælkekvalitet hos SEGES, forklarer:

- Et celletal på 400.000 skyldes en betændelsestilstand i yveret, men mælken er på ingen måde sundhedsskadelig for forbrugerne. Mælken har blot en lavere kvalitet end mælk med et normalt celletal på 100.000, siger han.

Annonce:

- Cellerne i mælken til mejeriet udgør ikke en risiko for fødevaresikkerheden. Mælk der sælges til forbrugeren i butikkerne, er også varmebehandlet på mejeriet, som en sikkerhed mod sygdomsbakterier, tilføjer Susanne Frandsen.

Også Arla understreger, at der ikke er nogen sundhedsrisiko forbundet med mælken.

Den 64-årige Fred mener ligefrem, at mælk - datters brystmælk vel at mærke - kan helbrede ham for tarmkræft.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: