Børnehave hos Dominos: Nu skændes de om et klistermærke

Madskandale er endt i barnlig klistermærke-skænderi mellem Fødevarekontrol og pizza-bosser

Dominos har fået en bøde, fordi man ikke kunne finde ud af, at få klistermærket til at sidde fast. Foto: Mikkel Tariq Khan
Dominos har fået en bøde, fordi man ikke kunne finde ud af, at få klistermærket til at sidde fast. Foto: Mikkel Tariq Khan

Som beskrevet på det seneste i Ekstra Bladet og i TV 2-programmet Operation X, har pizzakæden Domino’s ifølge Fødevarekontrollen fusket eller sjusket groft med både hygiejnen og holdbarheden på madvarer.

Men pizzakædens bosser har afvist, at der skulle være nævneværdige problemer. Så med opbakning fra Katia Østergaard, direktør i brancheforeningen Horesta, har de negligeret kritikken og i stedet hævdet, at de bare er udsat for en hetz fra Fødevarekontrollen.

Børnehavekonflikt
Domino’s har klaget over en stor del af de sure eller mellemfornøjede fødevarekontrol-smileys, og forleden kulminerede konflikten i noget, som minder om en scene fra en børnehave.

Sagen er, at filialen i Vesterbrogade, København, for en måned siden blev tvangslukket af Fødevarekontrollen på grund af akut sundhedsfare, der skyldtes rotter.

Rotter oversked Dominos: Fortsatte med at sælge pizzaer

Dengang udleverede kontrollanterne en såkaldt lukkestreamer – et klistermærke, som de ansatte satte på dørens yderside. Af klistermærket fremgik det, at der var nedlagt forbud mod madsalg.

Klistermærket forsvandt
Men klistermærket forsvandt. Under et møde på pizzakædens hovedkontor onsdag i sidste uge forklarede Domino's direktør Carsten Falk til Fødevarekontrollen, at det var blevet tyvstjålet.

Så myndigheden tilbød at mødes ved pizzeriaet i Vesterbrogade med et nyt klistermærke dagen efter, altså torsdag i sidste uge.

Hvordan virker et klistermærke?

Ifølge Fødevarekontrollen kunne hverken Domino's medarbejdere eller topledelse finde ud af, hvordan klistermærket fungerer. Havde de blot fjernet det film, som beskytter den klæbende side og herefter ophængt det på butiksrudens inderside, var problemet aldrig opstået, lyder vurderingen.

Men det takkede Carsten Falk nej til. På mødet deltog også kædens bestyrelsesformand.

Fødevarekontrollen gav derfor topledelsen et nyt klistermærke og oplyste om, at det skulle sættes op i pizzeriaet senest torsdag.

Truede med bøde
Ledelsen fik også det udmærkede råd, at det passende kunne opklæbes på indersiden af dørens rude, så det ikke igen ville blive stjålet.

Men fredag opdagede Fødevarekontrollen, at det endnu ikke var hængt op, så man truede Domino’s med en bøde, hvis ikke det skete samme dag.

Lørdag konstaterede Fødevarekontrollen så, at det stadig manglende i døren. Så nu kontaktede man Domino's bestyrelsesformand i egen person. Han hævdede, at han selv havde sat klistermærket op kl. 16 om fredagen.

Faldt ned
Men det viste sig ifølge en kontrolrapport, at bestyrelsesformanden havde benyttet nogle ’uvirksomme klistermærker/etiketter’ til at hænge klistermærket op, hvorved det igen var faldet ned.

Så nu opgav Fødevarekontrollen og gav Dominos en bøde.

- Der burde altså være større udfordringer ved at drive fødevarevirksomhed, end udfordringer med at hænge et klistermærke op, siger Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens Rejsehold.

Dominos: Ikke vores skyld

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få Domino's svar på kritikken.

Men pizzakædens bestyrelsesformand har over for Fødevarekontrollen hævdet, at hele fadæsen skyldes, at Fødevarekontrollen oprindeligt havde undladt at montere klistermærket korrekt - og at det desuden var Fødevarekontrollens ansvar at montere det.

Det argumenterede han med selv om det ifølge lovgivningen er Domino's eget ansvar, ligesom fødevarevirksomheder også selv skal ophænge kontrolrapporter.

Domino's bestyrelsesformand argumenterede også med, at klistermærket skulle have været afleveret til pizzeriaet på Vesterbro - og ikke til hovedkontoret,

Det argument fremførte han, selv om han på mødet på hovedkontoret havde takket nej til få klistermærker udleveret i pizzeriaet.

Han påstod nemlig, at han ikke havde adgang til pizzeriaet, Men det havde han altså alligevel, for han forsøgte at sætte klistermærket op - en opgave, han ikke magtede.

Derfor skal klistermærket op

Det kan forekomme pinligt og skadeligt for en rotteplaget fødevarevirksomhed at blive tvunget til at ophænge et klistermærke, hvoraf det fremgår, at myndighederne har nedlagt forbud mod at at sælge mad.

Fødevarestyrelsen forklarer, at det skal kun virksomheder, som ikke på eget initiativ har lukket for at komme skadedyrene til livs.

I tilfældet med Domino's var det den kommunale rottebekæmper, som alarmerede fødevaremyndighederne. Havde Dominos selv taget initiativ til at lukke under bekæmpelsen af rotteplagen, kunne man blot stilfærdigt have holdt lukket uden at skilte med forbuddet.