Annoncørbetalt indhold European Tech Group Hvad er Annoncørbetalt indhold?
Annonce:
Annonce:

Brækkede tæer og musearm: Sådan undgår du disse 5 arbejdsskader

Mens nogle arbejdsskader kommer snigende, kommer andre som et lyn fra en klar himmel. Vi ser nærmere på fem af de mest almindelige arbejdsskader og guider til, hvordan du kommer dem på forkant.

Om du arbejder på en byggeplads, lager eller kontor, skal du huske at passe på kroppen. Foto: Shutterstock
Om du arbejder på en byggeplads, lager eller kontor, skal du huske at passe på kroppen. Foto: Shutterstock
Annonce:

Det er ikke helt risikofrit at gå på arbejde. Hverken hvis du arbejder som håndværker, på sygehus, som industriarbejder eller kontormus. I 2019 blev der anmeldt i alt 42.709 arbejdsulykker til Arbejdstilsynet, og her er det mændene, der tager pladsen som de mest uheldige. 58 procent af arbejdsulykkerne vedrører nemlig mænd, ofte i forbindelse med fald og episoder, hvor personen er stødt ind i noget. Men det er dog langt fra alle arbejdsskader, der opstår på baggrund af en ulykke. For mens nogle arbejdsskader gør en dramatisk entré, kommer andre snigende. Uanset skadens oprindelse er det værd at se nærmere på, hvordan den kan forebygges.  

Én over tæerne
Har du været på en byggeplads eller måske bare fundet dig selv i en lejlighed under renovering, har du sikkert overværet et syn, der kunne minde om Jerusalems ødelæggelse. Det er ikke småting – ja faktisk er det ofte store ting – der kan komme i vejen for helbredet, hvis du arbejder i byggebranchen. Derfor er det ikke uden grund, sikkerhedsskoen er opfundet og i øvrig påkrævet i forbindelse med en del arbejdsopgaver.

Skarpe genstande, tunge murbrokker, en sav på afveje og usikre underlag kan forvandle en god arbejdsdag til en rigtig dårlig en af slagsen, og her kommer sikkerhedsskoen til sin ret. Men en god sikkerhedssko er mere end bare sikker. Den skal også være komfortabel, som f.eks. sikkerhedsskoene fra Airtox, der er blandt de mest revolutionerende på markedet. Her er der nemlig både fokus på sikkerhed og komfort i lighed med almindelige sneakers, og sidstnævnte har faktisk den bonus, at også spændingshovedpine, overbelastning og træthed kan forebygges.

En mus på spil
Stort set alle, der arbejder foran en skærm, har hørt om eller oplevet musearmen, og den er ikke helt så uskyldig, som den lyder til at være. Problemet opstår i rutinearbejdet, når du gør det samme igen og igen, og det forplanter sig til smerter i fingre, håndflader, håndled, underarme eller skuldre – og i visse tilfælde kan musearmen også resultere i træthed, svaghed i hænder og underarme, prikken i hænder, arme og skuldre, m.v.

Der er selvfølgelig hjælp at hente, hvis du arbejder foran en skærm, og her er det som bekendt bedre at forbygge end helbrede, så kig dine rutiner efter i sømmene allerede nu. Skift gerne din mus med jævne mellemrum, så du f.eks. både bruger alm. mus, ergoslider og lodret mus, og glem ikke at benytte dig af genvejstaster så vidt, det er muligt. Tænk i øvrigt over, om din arbejdsplads er indrettet ergonomisk korrekt og skift arbejdsstilling hyppigt. Sidst men ikke mindst: brug ikke din mus, hvis du ikke skal bruge den.

Musearm er et velkendt problem blandt mange, der bruger det meste af arbejdsdagen foran en skærm. Foto: Shutterstock
Musearm er et velkendt problem blandt mange, der bruger det meste af arbejdsdagen foran en skærm. Foto: Shutterstock
 

Et løft for meget
Der er mange danskere, der har en opslidende dagligdag med tunge løft, uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og fysisk krævende opgaver. Det er heldigvis blevet sjovere og sundere at være håndværker og industriarbejder i løbet af de seneste år, men de hårdtarbejdende mænd og kvinder skal stadig passe på, så de undgår ryg, knæ og hoftesmerter.

Planlæg arbejdet, så du løfter så lidt og så hensigtsmæssigt som muligt og overvej, om du har de rigtige hjælpemidler. Dels i form af maskiner, der kan lette arbejdet. Dels i form af gode sko, som sikrer dig komfort, sikkerhed og støtte, når du skal løfte tungt, stå og gå. På den front er Airtox et skridt foran, bl.a. med letvægtsskoen Airtox UL 1-P, der kun vejer 285 gram, samtidig med at skoen yder optimal sikkerhed og støtte.

Tankemylder og blackouts
Arbejdsskader er ikke kun af fysisk karakter. De seneste år er stress strøget ind på listen over de mest almindelige arbejdsskader, og der er snart ikke den dansker, der ikke selv har været ramt eller kender nogen, der har været sygemeldt med stress. Stress opstår ofte, når der er ubalance mellem krav og ressourcer, og det kan både være i privatlivet og på arbejdspladsen.

En god dialog mellem leder og medarbejder er første skridt i forebyggelsen af stress. Find i fællesskab ud af, hvordan I prioriterer arbejdsopgaverne bedst muligt, og find mening i kerneopgaven, så du føler dit arbejde giver en værdi og reager på stresssignaler.

Et fejltrin
Vi kommer alle til at tage et fejltrin eller to på livets vej, men her er der altså tale om at snuble eller skride. Det er vigtigt at stå fast – også i overført betydning – for når du falder, mister du kontrol og kan komme grueligt galt afsted.

Også her kommer sikkerhedsskoene ind i billedet. Foruden en skridsikker sål, der sikrer, at du ikke glider, har Airtox tænkt i fleksibilitet og atletisk pasform, der også gør, at du står stabilt med en god kropsholdning, der sikrer dig mere kropskontrol, så du dermed er bedre rustet i forhold til skridulykker.

Dette er en annoncørbetalt artikel skrevet af Ekstra Bladets kommercielle journalister i samarbejde med European Tech Group

 

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mærsk har et rekordstort overskud, men betaler kun fire procent i skat. Ekstremt absurd

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: