Annonce:
Annonce:

Dansk michelin-restaurant knaldet i lummer fadæse

Personalet på michelin-restauranten Kong Hans Kælder forsøgte ifølge Fødevarekontrollen at redde lunkne, risikable madvarer

Hør alt om bakteriebomberne, og hvordan du sikrer dig mod dem her
Annonce:

Ekstra Bladet afslører  i dag, hvordan en række velrenommerede fødevarevirksomheder denne sommer har sjoflet med de temperatur-regler, der skal beskytte forbrugerne mod diarré, feber og opkastninger.

Den 40 år gamle københavnske Michelin-restaurant Kong Hans Kælder, der betegnes som en institution i dansk gastronomi, er blot et eksempel på steder, der ifølge Fødevarekontrollen på vej til at sætte gæsternes sikkerhed over styr.

Læs alle eksemplerne:

Michelin-restaurant, supermarkeder og buffet-kæde ramt: Pas på bakterie-bomberne

I tilfældet med  Kong Hans, som sælger menuer til 3500 kr. og vin til 55.000 kr. flasken, skete der der, at man natten 23.- 24. juni ramt af et nedbrud i sit kølerum, der indeholdt alt fra letfordærvelige brisler og saucer til soufléer og mejeriprodukter.

Annonce:

På vej i forrådnelse
Så om morgenen 24. juni var der stuetemperaturer i kølerummet, hvor der højst burde være fem grader.

Derfor var eksempelvis kalvefonden 16,6 grader varm og nogle kyllinger 17,3 varme.

Så de ellers så ædle levnedsmidler var altså på vej i forrådnelse.

Nu skulle man så tro, at personalet, som mødte kl. 9.30, omgående gik i gang med at kassere de store mængder varmebelastede kølevarer, sådan som reglerne siger, man skal.

Ville redde lummer-mad
Men da Fødevarekontrollen dukkede op, foregik der noget ganske andet, forklarer Rikke Hansson, der er souschef i Fødevarestyrelsen.

- Da vi indfandt os på Kong Hans, forsøgte personalet at redde deres alt for varme fødevarer ved at køle dem ned igen. Den løsning er ikke acceptabel, siger hun.

Redningsforsøget gik ud på at stille isterninger og bøtter med flydende nitrogen ind i det lunkne kølerum.

Midt under kontrolbesøget ankom restaurantens souschef.

Annonce:

Ulovlig ordre
I stedet for at kræve varerne kasseret sagde han ifølge Fødevarekontrollen, at madvarerne skulle stilles i andre funktionsdygtige køleskabe eller eventuelt opvarmes, hvilket er strid med reglerne, for lunkne letfordærvelige kølevarer skal kasseres af sikkerhedshensyn.

- Så af hensyn til forbruger- og fødevaresikkerheden gav vi derfor Kong Hans et påbud om at smide de lunkne fødevarer ud, forklarer Rikke Hansson.

Læs alle eksemplerne:

Michelin-restaurant, supermarkeder og buffet-kæde ramt: Pas på bakterie-bomberne

Kong Hans Kælder: En misforståelse

- Hvorfor oplyste souschefen, at de 'lunkne varer skulle omplaceres til andre køleskabe og evt. opvarmes' hvilket Fødevarekontrollen skriver skete?
'Her kan jeg meddele, at der ganske enkelt er tale om en misforståelse mellem vores engelsktalende souschef og Fødevarestyrelsens tilsynsførende', skriver restaurantchef Peter Pepke i en e-mail.

Men Fødevarestyrelsen afviser over for Ekstra Bladet, at der skete en misforståelse.

- Jeg kan klart afvise, at vi misforstod souschefen, siger Rikke Hansson, souschef i Fødevarestyrelsen.

Peter Pepke afviser, at der var planer om at bruge temperatur-belastede varer.

Annonce:

Han skriver, at de fremmødte kokke og kokke-elever blot konstaterede, at kølerummet var ude af drift og fulgte virksomhedens procedurer ved at begrænse skaden, tilkalde tekniker og afvente en chef.

'Fødevarestyrelsens tilsynsførendes påbud blev efterkommet under tilsynet, og alle letfordærvelige, opvarmede, nedkølede produkter samt diverse mælkeprodukter med for høj temperatur blev kasseret øjeblikkeligt, som det tydeligt fremgår af vores kontrolrapport', skriver Peter Pepke og understreger, at restauranten igen har fået en glad smiley.

* * *

Madglad milliardær-familie


Michelin-restauranten Kong Hans Kælder er ejet af den kunst- og madglade milliardær-familie Skouboe, som også ejer den Michelin-kårede Henne Kirkeby Kro nord for Esbjerg. Familien ejer også bl.a. øen Fænø i Lillebælt.

Familiens overhoved er Flemming Skouboe, som solgte vindmøllevinge-producenten LM Glasfiber for 2,4 milliarder kroner i 2001.

Læs gode råd til at undgå temperatur-brølere:

Michelin-restaurant, supermarkeder og buffet-kæde ramt: Pas på bakterie-bomberne

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU
Annonce:
Annonce: