Danske landmænd raser: Kødfup i Lidl er en skændsel

Danske kvægavlere raser over, at Lidl smækker Dannebrog på tysk kød

Kødet i Lidls kølediske er forsynet med Dannebrog - ledsaget af påstanden 'Dansk Produceret'. Men for nylig blev en kvindelig kvæg-avler fra Holstebro skeptisk: Kunne det nu passe, at kødet var dansk?
Kødet i Lidls kølediske er forsynet med Dannebrog - ledsaget af påstanden 'Dansk Produceret'. Men for nylig blev en kvindelig kvæg-avler fra Holstebro skeptisk: Kunne det nu passe, at kødet var dansk?

Discount-krigen mellem Netto, Fakta, Rema1000, Aldi og Lidl raser som aldrig før, og sidstnævnte har indført en 'dansk-strategi’, der skal overbevise om, at de 111 butikker herhjemme sælger meget andet end hårdt forarbejdede tyske levnedsmidler.

 

Det noget udanske logo er blevet pyntet med et hjerteformet Dannebrog, og fra Lidls hovedkontor udgår en lind strøm af rød-hvid markedsføring.

Eksempelvis udsendte kædens nye pressechef for nyligt en en pressemeddelelse, hvori ordene 'dansk', ' danskerne' eller 'Danmark' indgik hele 38 gange.

Tyske Lidl vil fremstå dansk - og senest er man begyndt at gøre brug af Morten Korch-idyl i bestræbelserne på at overbevise skeptiske kunder om, at en stor del af grøntsagerne og kødet er dansk.

Eksempelvis er butiks-facaderne, tv-reklameblokke og Facebook plastret til i reklamer fra den midtjyske kvægavler 'Martin', som leverer til Lidl. Han overbeviser en skeptisk kvindelig forbruger om, at de danske dyr har det godt.

På en gigantisk banner på Lidls facade i Herlev reklameres med dansk kød. Men er Lidls kød mærket med Dannebrug nu også dansk? Nej, ikke altid. Foto: Christian Kloster
På en gigantisk banner på Lidls facade i Herlev reklameres med dansk kød. Men er Lidls kød mærket med Dannebrug nu også dansk? Nej, ikke altid. Foto: Christian Kloster

Også kødet i kølediskene er forsynet med Dannebrog - ledsaget af påstanden 'Dansk Produceret'. Men for nylig blev en kvindelig kvæg-avler fra Holstebro skeptisk: Kunne det nu passe, at kødet var dansk?

Foto: Fødevarestyrelsen
Foto: Fødevarestyrelsen
 

- Jeg vendte emballagen om og så til min store overraskelse små bogstaver, der afslørede, at kødet faktisk var tysk og hollandsk, forklarer hun til Ekstra Bladet.

- Min mand og jeg er kalve-producenter, så vi er selvfølgelig forargede over, at Lidl på den måde lyver over for kunderne. Jeg blev virkelig stødt over det - og faktisk blev min mand decideret rasende - han blev virkelig tosset, siger hun:

- Det er en skændsel at lukrere på danske kød-producenters gode omdømme på den måde, så jeg henvendte mig flere gange til personalet i butikken. De påstod, at det var helt lovligt at bruge Dannebrog på tysk kød, så længe det tyske kød er pakket i Danmark.

Kvæg-avleren, som ikke ønsker sit navn i avisen, klagede nu til Fødevarestyrelsen, som besøgte Lidls hovedkontor, hvor markedsføringen er udtænkt.

- Vi vurderede, at det ville være vildledende at bruge 'Dansk Produceret' og et dansk flag på emballagerne, men i og med, der står 'Oksekød fra EU' under Dannebrog - og oprindelseslandet på bagsiden, var det ikke tilstrækkeligt til, at vi vi kunne sanktionere det, siger Bente Holst, fødevarechef i Fødevarestyrelsen.

Men kvæg-avleren mener stadig, at folk i stor stil bliver fuppet.

- Tænk engang, de sælger tysk kød mærket som dansk. Det er da uetisk. Også over for os danske kvægproducenter, som modsat de tyske og hollandske skal efterleve strikse regler om dyrevelfærd og medicinering, hvilket gør det dyrere at producere okse- og kalvekød, siger hun.

Lidl: Nu fjerner vi Dannebrog

Ekstra Bladet har spurgt Lidls kommunikationschef Morten Vestberg, hvorfor kunderne fortjener at blive snydt.

- I Lidl har vi selvfølgelig aldrig haft en intention om at vildlede eller snyde vores kunder, som i sagens natur er de absolut vigtigste i vores verden. Det er dem, vi er her for, og uden dem eksisterede Lidl kort sagt ikke, skriver han i en mail.

- Derfor lytter vi også ekstra nøje, når enkelte kunder fortæller, at de ikke oplever vores mærkning som retvisende. Selvom vores mærkning er i fuld overensstemmelse med gældende lovgivning, kan vi godt følge kritikken. Derfor er vi i gang med at ændre vores mærkning og emballage, og allerede i de kommende uger implementeres dette på de første ferske kød- og fjerkræ-produkter.

Han lover, at der fremover ikke vil være dansk logo på fersk kød og fjerkræ fra udlandet.

- Vi håber, den opdaterede mærkning vil udrydde den tvivl vores kunder måtte have haft, skriver Vestberg.

Sådan lød kvægavlerens klage til Fødevarestyrelsen: