Du kan her rette dine indstillinger for, om vi må sætte cookies og bruge persondata.
Rapportér annonce
Du har mulighed for at rapportere denne annonce til annonceafdelingen på Ekstra Bladet, hvis du enten finder annoncen upassende eller at annonceringen er ulovlig.
Vær opmærksom på at du er i gang med at anmelde en annonce som værende ulovlig, er du sikker på du vil fortsætte? (En ulovlig annonce overtræder gældende lovgivning, læs mere her)
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi har flere retningslinjer for annoncering på Ekstra Bladet, som skal overholdes, og hvis vi finder at annoncøren ikke har overholdt disse, vil de blive frataget muligheden for at annoncere på Ekstra Bladet fremadrettet. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor, så vi kan få lokaliseret annoncen og tjekket op på om vores retningslinjer overholdes.
Tak for din påbegyndte anmeldelse. Vi vil gerne høre din begrundelse for din anmeldelse, så vi kan undersøge annoncen, da vi tager alle indsendte anmeldelser alvorligt. Det vil hjælpe os meget, hvis du vil skrive en uddybende kommentar nedenfor.
Din begrundelse skal som minimum bestå af 30 tegn
Tak for din henvendelse
Din anmeldelse er nu afsluttet. Tak fordi du bidrager til EB.dk.Annoncerne på EB.dk er en essentiel indtægtskilde, som sørger for at Ekstra Bladet hver dag kan udkomme, og holde danskerne oplyste om hvad der foregår rundt omkring i verden.
Fejl
Der skete en fejl med afsendelsen af rapporteringen.
Danskere raser over elselskab: Hvad bilder I jer ind?
Mange er fortørnede over Norlys' seneste kampagne, hvor elselskabet vil donere et større millionbeløb væk
Annonce:
Følger EnergiFølg Energi
'Nu stopper festen, de er bare så griske.'
'Hvad bilder I jer ind?'
'Ganske enkelt uanstændigt.'
Sådan lyder blot nogle af reaktionerne i kommentarsporet på Norlys' 'Sluk for Danmark'-kampagne, der blandt andet kører på Facebook.
Kampagnen går ud på at få danskerne til at spare så meget som muligt på strømmen 1. januar. Jo mere der spares, jo mere vil Norlys donere til Røde Kors.
Selskabet har garanteret en donation på minimum 10 millioner kroner, men det beløb kan stige helt op til 50 millioner, hvis det lykkes kunderne at nedbringe strømforbruget med en femtedel sammenlignet med samme dato de to seneste år.
Voldsom kritik På Facebook har kampagnevideoen i øjeblikket 152 kommentarer, hvor langt størstedelen er fra sure danskere. Flere af dem har også kontaktet Ekstra Bladet i håb om, at der bliver sat fokus på det, de kalder et problem.
Annonce:
En af dem er Tina Jakobsen.
- Formålet og hjertet er på rette sted, men timingen og måden, det sker på, er helt uden for skiven. Deres timing er simpelthen mega-dårlig. Der er familier, der kæmper for at få tingene til at hænge sammen, siger hun til Ekstra Bladet.
- Situationen for deres kunder er den, at rigtig mange har svært ved at betale deres regninger, og så har de (Norlys, red.) en profit, der gør, at de kan donere millioner samt købe dyre tv-reklamer og andre reklamer for denne ene velgørenhedsaktivitet. Mange sparer i forvejen så meget, de kan, på deres strøm, fordi priserne er steget til næsten det tredobbelte hen over 2022, tordner Tina Jakobsen.
Hun mener, det er frækt, at elselskabet tager en beslutning om at donere så mange penge væk, uden deres kunder har mulighed for at gøre hverken til eller fra.
Annonce:
- Jeg synes, at virksomheden tager en beslutning på kundernes vegne i en periode, hvor en stor pulje af deres kunder har det svært og er pressede. Jeg vil selv beslutte, til hvem og hvor meget jeg donerer - det skal hverken Norlys eller andre store virksomheder beslutte, siger Tina Jakobsen.
Hos Norlys er man opmærksomme på kritikken, som ikke kommer som nogen overraskelse, fortæller selskabets stakeholder relations-direktør Ulf Lund, der er en af initiativtagerne til kampagnen. Du kan læse hans svar herunder:
Norlys svarer på kritik
Ekstra Bladet har kontaktet Norlys angående den massive kritik, deres kampagne er blevet mødt af.
Her er de svar, vi fik fra Norlys' direktør for stakeholder relations, Ulf Lund, der er en af initiativtagerne til kampagnen.
- Timingen skyldes, at vi er midt i energikrisen. Vi kan se, at de forskellige nødhjælpsorganisationer melder om, at der aldrig har været et større behov for hjælp.
- Der er virkelig mange danskere, der lider i øjeblikket. Det gør alle danskere, fordi alle er ramt. Men nogle er mere ramt end andre.
- Vi kan også se, at de statslige puljer, der er lavet, har svært ved at få pengene ud at arbejde, fordi der er for meget bureaukrati.
- Ved at give pengene direkte til Røde Kors, som kan bruge pengene til de aktiviteter, de i forvejen har etableret, så kan vi meget hurtigt få pengene ud at arbejde til dem, der er ramt under den her energikrise.
Derfor gives pengene ikke til egne kunder Flere klager over, at de på en måde bliver tvunget til at donere penge i en tid, hvor de selv har brug for en hjælpende hånd. Hvordan forholder I jer til det?
- Kunne man ikke have givet 50 millioner kroner til vores egne kunder? Hvis man delte 50 millioner kroner ud på vores 800.000 kunder, så ville det give meget lidt. I stedet for at smøre smørret tyndt ud, så giver vi pengene til nogle, der virkelig kan mærke det her.
- Røde Kors siger, at 50 millioner kroner kan gøre en kæmpe forskel.
- 50 millioner kan lyde af mange penge, men det skal ses i forhold til, at vi er et selskab, der omsætter for milliarder. Vi tjener ikke flere penge på at sælge strøm til danskerne, fordi der er energikrise. Vores fortjeneste er ikke en procentsats, det er et fast ørebeløb per kilowatt-time. Så vi tjener ikke mere, fordi prisen er højere. Vi tjener tværtimod færre penge, fordi vi har måttet ansætte flere til at tage sig af vores kunder, og der er flere dårlige betalere under krisen.
Vi har et ansvar - Vi er et stort selskab, der omsætter for mange milliarder om året. Vi er ejet af 800.000 helt almindelige elkunder. Vores ejere har efterspurgt et initiativ som dette. Et andelsejet selskab som vores skal tage et ansvar for samfundsanliggender.
- Vi giver ikke kun penge Røde Kors, vi forsøger også at sætte gang i en adfærdsændring. Vejen ud af energikrisen er, at vi bliver bedre til at spare på vores energi.
De fleste sparer vel allerede i det omfang, de kan, grundet de høje priser?
- Folk gør det allerede, men vi kan spare endnu mere.
- Vi synes, 1. januar er en god dag, fordi det er den dag, hvor nytårsforsætter kommer i spil, hvor man kan fokusere på, hvad man vil gøre anderledes.
Vil du sige, at du forstår kritikken, eller vil du nærmere sige, at jeres kunder har misforstået kampagnen?
- Jeg forstår kritikken. Jeg kan godt forstå, at man tænker sådan, når man selv har svært ved at betale sin regning, men der er også en anden side af sagen, som er den, jeg nu har forklaret, siger direktøren.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen forklarer i videoen her, hvorfor vi er havnet i den store energikrise, som sender priserne på el og gas på himmelflugt
Trin for trin: Derfor stigerne priserne på el og gas.