Denne vare er forsvundet fra supermarkedet - vil du savne den?

En klassisk sampak er snart fortid i landets dagligvarebutikker

Mange vil huske 1980’ernes velsmagende regnbue-is - eller ’Tricolore’, som den såkaldte flødeis fra Polar Is hedder.

Den eksisterer stadig, men er for længst er blevet fy-skamme - ligesom den billige makrelsalat med 80 procent majonæse.

Endnu flere vil huske en anden trefarvet klassiker, nemlig den i 00’erne ekstremt populære, men også omdiskuterede sampak med tre peberfrugter; en grøn, en gul og en rød. Også denne forhenværende mega-sællert er på vej i ud af de danske supermarkeder.

Rødt lyst til grøn peber
- Hos Coop er denne sampak blevet en meget mindre vare, end det var for bare et par år siden. Trestyks-pakningen var populær i forrige årti, men er det ikke længere, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør i Coop, altså Kvickly, SuperBrugsen og Fakta.

- Forklaringen er, at forbrugerne ikke har interesse i den grønne peber. Til gengæld foretrækker folk den røde peber, så derfor sælger vi nu i langt højere grad røde peberfrugter stykvis, siger Jens Juul Nielsen.

Mad i små portioner
Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, er glad.

- Det er meget positivt, at detailhandlen omsider er begyndt at lytte til folk ved at udfase store pakninger med eksempelvis peberfrugter, hvoraf de grønne aldrig blev spist, siger hun.

Hun forklarer, at flere supermarkedskæder, eksempelvis Fakta og Rema1000 har set en konkurrencefordel i at sælge fødevarer i små portioner til et stigende antal singler og små husstande, som førhen kasserede ekstreme mængder mad købt i store enheder.

Aflang peber-snack
De populære røde peberfrugter sælges nu også i stor stil i aflange kerne-fattige udgaver under betegnelse ’snackpeber’.

Ifølge Coop har danskerne forkastet den grønne peberfrugt på grund af dens bitre bismag. Vi er til gengæld pjattede med især den røde, men også den gule på grund af deres dejlige sur-syrlige smag.

En undersøgelse, som Metroxpress bad et analyseinstitut lave i 2013 viste, at et overvældende flertal af danskerne - tre fjerdedele - ønskede den grønne peber ud af sampakken, hvis en frugt skulle forlade den. Blot fem procent forkastede den røde.

En peberfrugt starter med at være grøn, men ender med at blive rød, når den er moden. Undervejs bliver den gul, dernæst orange.

295 kommentarer
Vis kommentarer