Der er en ro i mørket og flere længes efter det

De fleste danskere vil helst have sol og varme og ønsker at undgå vinterens dunkle mørke, men et kunstprojekt får flere danskere til at omfavne de mørke timer i døgnet

Tit er det godt at se sin værste fjende i øjnene.

Mørke er i manges bevidsthed noget der undgås, og forbindes med kolde og dunkle tider. Vi tænder lys alle steder, hvor der er en snert af mørke, og har lommelygte eller telefonens lys med, hvis vi endelig skulle begive os ud i aftentimerne.

- Vi oplever, at folk har en ret stor længsel efter mørket og fordybelse, uden de selv helt er klar over det. Selvom folk ofte har en følelse af at være triste i vinterperioden, så har vi en oplevelse af, at når folk har været ude og gå i mørket og snakket sammen bagefter, så sætter folk virkelig en værdi i det. Og folk skriver tilbage til os, at de har fået et nyt syn på mørket, fortæller Alaya Riefensthal.

MYRKR er et oldnordisk ord for mørke. MYRKR er et kunstprojekt skabt af radiodokumentarist Sara Troense, iscenesætter Alaya Riefensthal og musiker Jullie Hjetland.

De har lavet interviews med folk, omkring deres opfattelse af mørke. De blander kunst med videnskab, og har blandt andet interviewet en lysforureningsaktivist, en arkitekt, en jordemoder og en blind mand. Kildernes oplevelser sætter de ind i en lydfil som de deltagende til deres mørkningsarrangementer lytter til, blandet med sang- og musikelementer og stilhed.

MYRKR arrangementerne går blandt andet ud på, at man samler en gruppe mennesker ved aftentid omkring 21.00, det skifter meget. Her klikker alle sig ind på deres telefon og afspiller MYRTR's lydfil, hvor forskellige mørke-eksperter guider dem igennem mørket. Det kan både være en mørkevandring, hvor de deltagende går en rute, eller på højskoler i store lokaler med store vinduer.

Det er både unge som gamle, der deltager. Alaya Riefensthal er en af projektlederne, og forklarer, at danskerne ofte er ret pressede, stressede og 'belyste' i deres hverdag, og føler de kan fordybe sig til mørkeeventsene.

Højskole arrangement med MYRKR. Foto: Giulia Mangione
Højskole arrangement med MYRKR. Foto: Giulia Mangione
 

- Til daglig skynder vi os rundt til alle mulige gøremål, men hvad hvis vi satte os og bare kiggede på, at det blev mørkt. Eller satte os indenfor og tændte et lys i mørket eller gik en tur i mørket. Det vi virkelig oplever, når vi samler folk, det er, at folk tænker over, det her med temposkiftet og langsommeligheden og fordybelsen, som mørket giver. Og vi har virkelig haft mange, der har skrevet tilbage, og sagt, at nu er de stoppet med at tænde lyset om morgenen. Vi har fået meget forskellig positiv feedback.

Mørkning begrebet

Mørkning er en gammel nordisk tradition, man havde på landet inden det elektriske lys, hvor man oplevede dagen skiftede til aften. Fordi man skulle spare på petroleumslampen, så ventede man med at tænde til, at det var helt mørkt.

- Det var der, det hele skiftede. Så sad man og kiggede imens det blev mørkt, og fortalte historier, sang eller var stille. Og så tændte man lyset, når det var helt mørkt. Og det kaldte man for en mørkning, fortæller Alaya Riefensthal

- Vi har interviewet en flok ældre mennesker, der kan huske mørkning, men ikke direkte begrebet mørkning. De kan huske det fra deres barndom, hvor der ofte ikke var så meget lys. Her fortæller de, at de lå på gulvet og legede og far lå på sofaen, mor strikkede og sang og kan huske den der stund, hvor det hele forandrede sig. Skiftet, som vi ikke har i dag, hvor det hele er så belyst. Overgangen fra dag til aften er blevet sløret, der er ikke det tydelige skift og temposkift. Det kører bare i samme gear lige ind til vi skal i seng, siger Alaya Riefensthal.

Når arrangementet er slut får de deltagende mulighed for at skrive deres oplevelse ned på et postkort, som gives videre til de næste deltagende.

- Der var en dreng på tretten år, der gik med sin far i hånden her ude på landet under en mørkevandring. De skrev hver især på hvert sit postkort. Sønnen skrev, jeg tænker på min døde farfar og faren skrev, jeg tænker på min døde far. Det var så fint.

Dét gør den mørke tid ved dig: Seks råd til at komme igennem vinteren