Afgørelsens time for andelsbolighavere: Håber på tilladelse til konkurs

Højesteret skal i næste uge tage stilling til, om Duegården på Frederiksberg kan få lov at gå konkurs mod Nykredits vilje

Tidligere næstformand for AB Duegården, Bent Schmidt-Nielsen, som møder Nykredit i retten mandag. Foto: Jonas Olufson
Tidligere næstformand for AB Duegården, Bent Schmidt-Nielsen, som møder Nykredit i retten mandag. Foto: Jonas Olufson

Tusindvis af andelsbolighavere og gribbene i de store banker og realkreditinstitutter med Nykredit i spidsen holder vejret, når Højesteret i dag tager hul på andelsboligforeningen Duegårdens sag mod Nykredit.

Højesteret skal afgøre, om stærkt økonomisk klemte andelsboligforeninger har lov til at erklære sig selv konkurs mod deres kreditorers ønske.

Begge parter har store summer på højkant.

Hvis AB Duegården får medhold, vil andelshaverne kunne rive deres andelsbeviser i stykker og indtræde som lejere til en langt lavere husleje end den boligafgift, de betaler i dag.

Til gengæld må de vinke farvel til deres indskud, der – alt efter hvornår de har købt deres andel og lejlighedens størrelse – kan svinge fra beskedne 30.000 kr. og helt op til 1,5 millioner kr.

Principiel betydning
For Nykredit er der langt mere på spil. Det anslås, at swappen i øjeblikket har en negativ værdi på omkring 220 millioner kr., som Nykredit må vinke farvel til ved en konkurs. Dertil skal lægges et tab på 50-100 millioner kr. ved salg af ejendommen.

Niels Bjørnstrup er formand for en ny forening, AB i Krise, der samler mange af de nødlidende andelsboligforeninger. Foto: Jonas Olufson Dine Penge Andelsboligforeninger har fået nok: Stopper betalinger til gebyrgribbene

Men det er sagens principielle betydning, der for alvor kan gøre ondt på Nykredit.

Ingen ved præcis, hvor mange penge Nykredit har ude at svømme på swap-lån til andelsboligforeninger. Men det forhenværende Boligministerium har tidligere anslået, at der findes swapaftaler for omkring 25 milliarder kr. i andelsboligsektoren.

Heraf står Nykredit for langt de fleste. Inklusiv tab i forbindelse med overbelåning anslås det, at Nykredit har en potential tabsrisiko på godt 20 milliarder kr., hvis alle de berørte andelsboligforeninger går konkurs.

Ikke i nærheden af bæredygtigt grundlag
De 120 andelshavere i Duegården havde helst undgået en konkurs. At det er kommet så vidt, skyldes ifølge Bent Schmidt-Nielsen, tidligere næstformand for bestyrelsen i Duegården, at Nykredit ikke har villet medvirke til en bæredygtig løsning.

– Vi ville selvfølgelig helst føre foreningen videre på et bæredygtigt grundlag. Det vil kræve, at Nykredit nedskriver gælden og ophæver swap-aftalen. Men det har Nykredit blankt afvist, siger Bent Schmidt-Nielsen.

Boligejere mistænker andels-boss for at være i lommen på Nykredit

De seneste år har Nykredit holdt Duegården i live på lavt blus ved ikke at opkræve renter og bidrag.

– Det gør de for at undgå en konkurs. Men vi er ikke i nærheden af et bæredygtigt budget. Blandt andet er der ikke taget hensyn til, at der er ophobet et kæmpe vedligeholdelsesefterslæb i størrelsesordenen 50 mio. kr.

Men ikke nok med det. Forude venter, at renten på swappen gradvist stiger fra 4,56 til 6,49 procent, samt at foreningen fra 2027 skal afdrage en gæld på små 300 millioner kr. på blot ti år.

– Det er helt urealistisk, siger Bent Schmidt-Nielsen.

93 kommentarer
Vis kommentarer