Andelsboligforeninger har fået nok: Stopper betalinger til gebyrgribbene

Flere andelsboligforeninger med de omdiskuterede swap-lån mener, at det er uden perspektiv at blive ved med at betale til bl.a. Nykredit

Niels Bjørnstrup er formand for en ny forening, AB i Krise, der samler mange af de nødlidende andelsboligforeninger. Foto: Jonas Olufson
Niels Bjørnstrup er formand for en ny forening, AB i Krise, der samler mange af de nødlidende andelsboligforeninger. Foto: Jonas Olufson

Flere andelsboligforeninger med Danmarks største, Hostrups Have på Frederiksberg, i spidsen har fået nok af de årelange slagsmål med banker og realkreditinstitutter om betaling for de omstridte swap-lån og overbelåning af deres ejendomme.

De har derfor helt eller delvist stoppet ydelserne på deres lån for at få råd til at betale alle de andre udgifter, der er på ejendommene.

- De fleste foreninger har jo hævet boligafgiften hen ad vejen for at få tingene til at hænge sammen. Nu viser det sig, at den redningsaktion, man har sat i gang, ikke virker. Derfor er der jo ikke noget incitament til at blive ved med at betale den forhøjede boligafgift, siger Niels Bjørnstrup.

Han er formand for en ny forening, AB i Krise, der samler mange af de nødlidende andelsboligforeninger.

Læs hele historien i EKSTRA her: Foto: Nature Picture Library Tips og guides Kaos om andelsboliger: Sådan undgår du fælderne

Swap-lån skyld i ulykkerne
Foreløbig har Hostrup Have besluttet, at Nykredit fra starten af denne måned må nøjes med at få de penge, der er tilovers, når de andre kreditorer er betalt, mens AB Engskoven i Skødstrup ved Aarhus kort og godt er stoppet med at betale til Jyske Bank.

Ifølge Lund Poulsen, talsmand for Engskoven med 22 boliger, er det de såkaldte swap-lån, der er skyld i ulykkerne.

- Vi startede i 2006 med en boligafgift på 5100 kr. om måneden. I år skulle vi have betalt 10.600 kr.

Men Jyske Bank kan kigge langt efter deres penge. I december besluttede generalfors3amlingen at sænke boligafgiften til 5556 kr.

- Vi skulle af med 1,3 millioner kr. til Jyske Bank, men vi havde kun 900.000 kr. Så enten måtte vi indgive konkursbegæring eller stoppe med at betale. Så nu betaler vi ingenting. Slut. Så nu kan vi betale andre kreditorer, siger Lund Poulsen.

Også Thyra Danebod på Frederiksberg overvejer at reducere betalingerne til Nykredit.

- Vi har et vedligeholdelsesefterslæb på omkring 35 millioner kr., som vi bliver nødt til at tage fat på nu. Andre foreninger har jo besluttet at stoppe med at betale renter og så koncentrere sig om at vedligeholde deres ejendom, som jo reelt er det pant, man har stillet til sikkerhed for lånet.

- Det er helt klart en af de modeller, vi overvejer, siger Lasse Klubien, formand for Thyra Danebod.

Flere foreninger overvejer det samme

Niels Bjørnstrup er sikker på, at tendensen vil brede sig.

- Det er jeg sikker på. Jeg har kendskab til i hvert fald ti foreninger, der overvejer det.

Han lægger ikke skjul på, at der er tale om en form for pression.

- Uanset hvordan de mange retssager falder ud, så vil bankerne på et eller andet tidspunkt lide et tab. Så hvis de i stedet for gik i gang med at forhandle sig frem til en rimelig ordning, så vil begge parter vinde ved det på sigt.

Hverken Nykredit eller Jyske Bank ønsker at kommentere foreningernes betalingsboykot, da det vedrører igangværende sager.

- Det er vores almindelige princip, at når en sag verserer for domstolene, udtaler vi os ikke til pressen om sagen, siger Peter Stig Hansen, juridisk direktør i Jyske Bank.

81 kommentarer
Vis kommentarer