Annonce:
Annonce:

Køb hus selvom banken siger nej

Det kan lade sig gøre at købe hus, selvom du har gæld og ikke lever op til bankens krav om rådighedsbeløb

Nu kan Peter og Mette tage ud og finde deres drømmehus, selvom Danske Bank sagde blankt nej til at låne dem penge. (Foto: Colourbox)
Nu kan Peter og Mette tage ud og finde deres drømmehus, selvom Danske Bank sagde blankt nej til at låne dem penge. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Dine penge

Peter og Mette henvendte sig til mig for tre måneder siden for at få hjælp til deres økonomiske situation.

Familien består af far, mor og to børn. Peter har en vellønnet stilling i et it-firma, og Mette er ansat i sundhedsvæsnet - begge altså med gode stillinger og fornuftige lønninger.

De har for et års tid siden solgt en bolig med et stort tab, og sammen med andre lån har de en samlet gæld på godt 300.000 kroner.

De bor med en husleje på 10.000 kroner om måneden + forbrugsafgifter - i en lejebolig, som de ikke er særlig glade for og vil meget gerne have deres eget hus.

Undgå RKI og fogeden, selvom du har gæld

Danske Bank bevilgede Peter og Mette lånet til køb af andelsbolig, og de har været kunder i banken i mange år. Peter og Mette henvendte sig til Danske Bank for at få hjælp til køb af ny bolig. Det var et hurtigt og endegyldigt nej.

Danske Banks begrundelse er:

Annonce:

1. For stor gæld

2. Ingen opsparing til udbetaling og omkostninger

3. For lille rådighedsbeløb i forhold til bankens krav om rådighedsbeløb til en familie på to voksne og to børn

Peter og Mette bad mig om at se deres økonomi igennem med det formål at finde en udvej. Det er ikke morsomt at betale 10.000 kroner om måneden i nettohusleje og have udsigt til, at det vil vare i mindst 10 år.

Ved gennemgang af økonomien stod det klart, at ud fra Danske Bank kreditvurdering havde banken ret i et afslag.

Annonce:

Gennem vores samtaler stod det på et tidspunkt klart, at Peters forældre faktisk var i stand til at låne dem penge, så lånene kunne indfries, og udbetaling og omkostninger kunne fremskaffes. Peter og Mette tog en alvorlig snak med forældrene, og det viste sig, at de var indstillet på at give dem et lån. Det gav selvfølgelig mange overvejelser hos Peter og Mette om, hvorvidt det nu var rimeligt, og om de kunne bede dem om det. men som de fleste forældre, der er i stand til det, vil de selvfølgelig gerne hjælpe Peter og Mette på vej.

Sidste udkald: Få styr på pengene inden nytår

Der blev taget kontakt til BRFkredit Bank og et pantebrevsselskab, hvor sagen blev præsenteret, og efter nogle forhandlinger frem og tilbage blev lånesagen bevilget, og Peter og Mette kan nu købe deres drømmehus.

Hvorfor kan det lade sig gøre i den ene bank og ikke i den anden?

Danske Bank risikovurderer udelukkende engagementet, fordi der i forvejen er gæld hos familien.

Bevilger Danske Bank engagementet, sidder de med 100 procent risiko, da de både har kreditforeningslånet og lånet til efterfinansieringen + de øvrige lån. Derudover har de krav om rådighedsbeløb, som en bankrådgiver ikke kan fravige. Skal der bevilges et engagement med et mindre rådighedsbeløb end bankens krav, kræver det et stort arbejde fra bankrådgiverens side.

Lad ikke gælden smadre dit liv

Annonce:

Bankrådgiveren overvejer ikke, om der kunne være et alternativ - i form af hjælp fra forældrene. Det skal dog siges, at Danske Bank ikke er blevet kontaktet og præsenteret for denne model.

BRFkredit Bank laver selvfølgelig også en risikovurdering, men da lånet til efterfinansieringen skaffes gennem pantebrevsselskabet, er bankens risiko ikke så stor. BRFkredit Bank har også krav til rådighedsbeløbet, men vælger i dette tilfælde at undersøge, hvor stort rådighedsbeløb familien har haft indtil nu, og det viser sig, at der ikke vil være den store forskel på før- og efter-situationen, og banken beslutter derfor at bevilge engagementet.

Det er måden at vurdere rådighedsbeløbet på samt deling af risikoen, der er afgørende for, at Peter og Mette bliver godkendt til ejendomskøbet.

Red økonomien i december

En sag som denne og det resultat, vi har opnået uden en banks indblanding, giver håb for de mennesker, der har gæld, men som også har en fornuftig økonomi, om, at de kan komme videre med deres liv og ikke forbliver fastlåst.

Annonce:

Det giver også en tro på, at der bliver løsnet op for bankernes jerngreb om lånemarkedet.

Peter og Mette er opdigtede navne på hovedpersonerne, hvis situation i øvrigt er beskrevet fuldstændig autentisk.

Læs mere på www.styrpaapenge.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: