Annonce:
Annonce:

Kan du tænke dig rig?

Dine tanker om din egen økonomi er dem, der bestemmer, om den er god eller dårlig

Du definerer selv, hvad der er en god eller dårlig økonomi for dig, mener ekstrabladet.dk's ekpert i privatøkonomi. (Foto: Colourbox)
Du definerer selv, hvad der er en god eller dårlig økonomi for dig, mener ekstrabladet.dk's ekpert i privatøkonomi. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Dine penge

Vi har alle sammen en mening om, hvad der er en god økonomi - men hvad er en dårlig økonomi?

Jeg har to eksempler fra den virkelige verden, hvor begge kunder synes, de har en dårlig økonomi.

Eksempel 1:

En velhavende familie med stor formue og store indtægter, de bruger 25.000 kroner mere om måneden, end de tjener - de bruger af kapitalen.

Når dankortet bliver glødende

Eksempel 2:

En ung kvinde, der lige har fået sit første job og er flyttet hjemmefra, hun bruger 400 kroner mere om måneden, end hun tjener.

Begge synes, at de har en dårlig økonomi. Eksempel 1 vil uanset deres forbrug aldrig komme til at mangle penge - eksempel 2 har allerede fået den første rykker fra banken.

Bestem selv over din økonomi
Når du 'beslutter' dig for, at du har en dårlig økonomi, sammenligner du med noget andet.

Annonce:

500 kroner er bare 500 kroner - det er det, du tænker og føler om de 500 kroner, der bestemmer, om det er godt eller dårligt.

5 tip til at få styr på økonomien

Dette synspunkt er interessant - især i en tid, hvor banker og kreditforeninger hæver grænsen for, hvad en ganske normal gennemsnitsfamilie skal have til forbrug om måneden, før familien ifølge bankens kreditpolitik har en god økonomi.

Jeg møder hos mine kunder ofte den holdning, at de har en stram økonomi. Det kan selvfølgelig skyldes mange ting, men det, jeg ofte oplever, er, at når økonomien og forbruget bliver analyseret til bunds, viser det sig, at økonomien er i orden.

Hvad er det så, der får dem til at sige, at økonomien er stram?

• at de reelt har færre penge til dem selv hver måned

• at de bruger penge på autopilot

Annonce:

For nylig besøgte jeg en ung familie, som ikke havde råd til at komme til tandlæge, på sommerferie og få nyt tøj. Ved gennemgang af økonomien viste det sig, at de havde godt 14.000 kroner til forbrug hver måned - hvilket efter min vurdering er et pænt rådighedsbeløb til en familie på to voksne og to børn.

Dine værdier giver dig økonomisk frihed

Det viste sig, at de havde købt nyt hus for nylig, og i den forbindelse var deres rådighedsbeløb formindsket med ca. 2.000 kroner pr. måned. Det kan selvfølgelig mærkes i et budget, specielt hvis man ikke har gjort sig klart, hvad der skal anskaffes mindre af hver måned. Hvis holdningen er, at vi køber nyt hus, får et mindre rådighedsbeløb, men vi vil have det samme forbrug som tidligere, er det klart, at økonomien bliver stram.

Deres egen vurdering er, at i forhold til tidligere har de en dårlig økonomi - set i forhold til mange andre familier har de en fornuftig økonomi, hvor der med bevidst forbrug sagtens kan blive plads til både tandlæge, sommerferie og nye sko.

Annonce:

Du kan selv skabe ændringen
Dine tanker og følelser om penge og økonomi er dannet på baggrund af dine tidligere oplevelser - oplevelser helt tilbage til din meget tidlige barndom, hvor du endda ikke er klar over, at der er noget, der hedder penge. Dine forældres forhold til penge adopterede du stille og roligt i din opvækst. Denne adoption bliver din pengeprogrammering i din underbevidsthed og styrer dig, indtil du bliver opmærksom på, at du faktisk kan tænke og føle noget andet end det, du plejer.

Sådan finder du 1000 kroner i budgettet

Det er dine overbevisninger, der skaber din verden - også din 'pengeverden'.

Det betyder, at hvis der er noget, du er utilfreds med, kan du ikke forvente, at dine omgivelser forandrer dig og sig, men du skal kigge på dig selv for at få den forandring, du ønsker.

Jo flere gange en tanke bliver tænkt og udtrykt, jo større sandhed bliver den. Finanskrisen er et fantastisk godt eksempel på det. Finanskrisen var for regeringer og banker, men i løbet af meget kort tid blev den en sandhed for os alle - medmindre du tænkte og sagde noget andet.

Få flere gode råd til, hvordan du får styr på din økonomi her

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den syge velfærdsstat skal dominere den kommende valgkamp
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: