Vestas på randen af konkurs

Nedturen risikerer at ramme tusindvis af medarbejdere og småaktionærer

Der er mørke skyer over fremtiden for Vestas (Foto: Vestas PR-foto)
Der er mørke skyer over fremtiden for Vestas (Foto: Vestas PR-foto)

Et af Danmarks største erhvervsklenodier kan meget vel stå på kanten af en truende konkurs.

Vindmølleselskabet Vestas tog alle med storm for få år siden, men talrige tekniske kvaler og gentagne underskud i milliardklassen har den seneste tid udhulet tilliden til selskabet og ikke mindst topchef Ditlev Engel.

Vindmøllekoncernens virksomhedsobligation, der er noteret på børsen, er nu så langt nede i kurs, at de hårdt prøvede investorer anser det for sandsynligt, at Vestas kan blive tvunget til at dreje nøglen om. Dermed er flere tusind medarbejderes job og 175.000 danske småaktionærers sparepenge i overhængende fare for at gå tabt.

Tilliden til Vestas er helt forsvundet

I årets tre første måneder tabte Vestas hele 1,7 mia. kr., og mens pengene stadig fosser ud af kassen, er gælden til bankerne på over 8 mia. kr.

Yderst usikker fremtid
Ekstra Bladet har været i kontakt med en stribe højtstående medarbejdere og tidligere topfolk, der alle beskriver en rådvild og handlingslammet koncern, hvor det værste kan ske. Samtidig beskriver en række uafhængige økonomiske eksperter selskabets fremtid som yderst usikker.

Vestas får nemlig stort set ingen kontanter i kassen for tiden, og risikoen for at løbe tør for kolde likvider er derfor overhængende.

- Jeg er ikke sikker på, at Vestas overlever det her. Vestas kan simpelt hen ikke klare den uden likvider i kassen, da de brænder rigtig mange penge af i deres produktion. Når et selskab først mangler kapital, kan det gå meget stærkt, siger Peter Falk Sørensen fra Dansk Aktieanalyse, der har fulgt Vestas gennem længere tid og tidligere har været en af de førende kritiske røster over for børsflop som Parken og Pandora.

Kilder tæt på Vestas beskriver vindmølleselskabet som en virksomhed, der er i overhængende fare for at overskride sine kreditter hos bankerne.

Dræner kassen
- Ledelsen har travlt med at rejse rundt og tale med bankerne. Det bruger man rigtig meget tid på, siger en højtstående kilde internt i Vestas.

Et af firmaets helt store problemer er, at man før i tiden kunne kræve penge af kunderne, så snart de bestilte en mølle. Men med finanskrisen og især krisen i vindindustrien kan Vestas ikke længere stille samme krav til kunderne og må i stedet selv betale en langt større del af gildet.

Det dræner pengekassen og sætter stort pres på virksomheden, der i forvejen kæmper med tekniske udfordringer.

Statsautoriseret revisor Søren Cortsen har gennemgået Vestas’ regnskab for første kvartal for Ekstra Bladet. Han beskriver det som en katastrofe og hæfter sig ved, at pengekassen i det tidligere så succesfulde firma meget snart kan være tom.

– Det er en katastrofal udvikling for selskabet, hvis tingene fortsætter samme spor. Vestas har mistet likviditet for 2,2 mia. kroner og dermed risiker de, at kassebeholdningen kun rækker frem til udgangen af juli måned. Så situationen kan hurtigt gå hen og blive kritisk, siger han.

Tillid på frysepunktet
Morten W. Langer fra Aktieugebrevet, der gennem de senere år har beskæftiget sig med vindbranchen, herunder i særdeleshes med Vestas, hæfter sig ved, at selskabet ud over den økonomiske krise også er havnet i en afgrundsdyb tillidskrise.

- Tilliden til Vestas og direktør Ditlev Engel er på frysepunktet. Det er et klart faresignal, at obligationsejerne frygter en konkurs. For i langt de fleste tilfælde er de bedre stillet end aktionærerne, så det udstiller blot Vestas’ situation i endnu højere grad, siger han.

Morten Langer understreger, at Vestas meget vel kan blive tvunget til at bede sine aktionærer om op imod 4 mia. kr. for at overleve, men det er dog stærkt tvivlsomt, om Vestas overhovedet kan gå rundt med hatten blandt de hårdt prøvede aktionærer.

Der er ingen store, stærke aktionærer tilbage med en fyldt tegnebog, og det er stærkt tvivlsomt, om de mange tusind private småsparere kan løfte en så stor økonomisk byrde.

Fyringer på vej
Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få Vestas topchef Ditlev Engel i tale. I stedet har selskabets pressechef, Kasper Ibsen Beck, svaret skriftligt på en række spørgsmål.

Kort sagt holder pressechefen fast i, at selskabet kan få nedbragt sin milliardgæld til bankerne i år. Samtidig leder Vestas ifølge pressechefen med lys og lygte efter en besparelse for over 1 mia. kroner, der kan lette presset på selskabet.

'Allerede tilbage i 2011 kunne vi se, at vi var nødt til at geare vores organisation til en nedbremsning i markedet, herunder det amerikanske marked. Målet er således at nedbringe vores faste omkostninger, hvilket bl.a. indebærer, at vi også skal gennemføre en række afskedigelser', siger Beck.

'Det er klart, at Vesats ligesom resten af vindmøllesektoren oplever en markedsmæssig opbremsning, som vi skal forholde os til og reagere på. Vi mener dog, at vi med de mål, vi har sat for at reducere vores omkostninger, forbereder os på, at vi ikke kommer til at se samme vækstrater i vindmøllemarkedet, som vi har set tidligere', siger han.

Vind-mareridt <b>Læs også: Vind-mareridt</b>

Pengene fosser ud af kassen

Den danske vindmøllekoncern er i alvorlig fare for, at pengekassen snart er tom. Den erfarne statsautoriserede revisor Søren Cortsen peger på, at Vestas i værste fald allerede løber tør for penge ved udgangen af juli måned.

Pengene fosser ud af kassen, og selskabet har store problemer med at betale for investeringerne. Topchef Ditlev Engel har slet ikke formået at bremse op i tide. Der er blevet fyret folk, men det halter på de interne linjer. Stribevis af interne kilder fortæller Ekstra Bladet om en lammet virksomhed og en topchef uden handlekraft.

Vestas skylder bankerne over 8 mia. kr., men når pengene fosser ud af kassen, kan det meget hurtigt blive svært at betale renter og afdrag. Vestas har muligheden for at bede aktionærerne om penge, men det er stærkt tvivlsomt, om de i forvejen hårdt prøvede investorer vil smide flere penge efter selskabet.

Fakta om Vestas

Tabte 1,7 mia. kr. i årets første tre måneder.

Skylder bankerne 8,6 mia.

Egenkapitalen er på 17,6 mia. kr.

I hele 2011 tabte Vestas 1,3 mia. kr.

Hentede 6 mia. kr. på børsen i 2009