Annonce:
Annonce:

Derfor hænger du i gældstrædemøllen

Vi vil alle gerne være gældfri - men hvorfor skylder langt de fleste af os så penge alligevel?

Impulskøb, plastickort, der giver fornemmelsen af, at man ikke bruger penge, og hurtige, 'billige' lån, der i længden bliver rigtig dyre, er nogle af årsagerne til, at langt de fleste af os bliver hængende i gæld. (Foto: Colourbox)
Impulskøb, plastickort, der giver fornemmelsen af, at man ikke bruger penge, og hurtige, 'billige' lån, der i længden bliver rigtig dyre, er nogle af årsagerne til, at langt de fleste af os bliver hængende i gæld. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Dine penge

De fleste af os går med en drøm langt inde i vores hjerter om, at vi på et eller andet tidspunkt i vores liv gerne vil være gældfrie.

De sidste 10-15 år har banker og kreditforeninger gjort, hvad de kunne for at fortælle os, at det var en gammeldags holdning, men på det seneste har jeg oplevet, at drømmen igen dukker op hos flere og flere mennesker.

At blive økonomisk uafhængig kræver, at du bruger mindre, end du tjener. Det er et nemt koncept at forstå, men hvorfor er det så vanskeligt for mange af os?

Sådan finder du 1000 kroner i budgettet

Det kan der være mange forskellige grunde til, og jeg vil belyse et par stykker i det efterfølgende:

Det er for nemt at få lån og kreditter.

Annonce:

'Billige' lån koster dig dyrt
For de fleste mennesker er de nemme lån og kreditter den største grund til overforbrug. Selvom bankerne har strammet op på deres udlån, og mange oplever, at det er svært at få et lån i dag, kan du blot se reklamerne i tv eller annoncerne i aviserne. Der er masser af tilbud om lån. Det kræver bare, at du klikker ind på hjemmesiden, udfylder en formular, og 3 til 4 timer senere ved du, om du kan låne pengene.

Men problemet er, at på de hjemmesider, der tilbyder lån, er teksten formuleret således, at du får opfattelsen af, at det næsten er gratis at låne pengene. De taler til dine ønsker og behov, hvilket er grunden til, at du er på deres hjemmeside, og du skal lede længe efter at finde ud af, hvad det egentlig koster.

Banker klemmer kunderne

På L'easys hjemmeside skal du lede længe efter, hvad det koster at låne penge. Det står med meget små og grå bogstaver.

Standard-eksempel:

Du tilbydes et samlet kreditbeløb på 25.000,- over 5 år. Fast årlig debitorrente 26,08%. Kontantlånsaftalen kan indfries til enhver tid. ÅOP er 27,53%. Den månedlige ydelse er 728,-. Samlet beløb, der skal betales tilbage, er 43.616,-. Samlede kreditomkostninger 18.616,- Det kommer til at koste dig næsten lige så meget som det beløb, du låner.

Annonce:

Det er min påstand, at hvis du sidder og drømmer om en ny computer, eller tv eller en tur til USA, så ser du ikke ovennævnte oplysning.

Brug dine penge rigtigt

Nem adgang til pengene er farligt
Før det blev normalt at få overført sin løn til kontoen, fik man enten en løncheck eller en lønningspose. Det betød en tur i banken for at sætte checken/pengene ind på kontoen og derefter endnu en tur for at hæve kontanter til pungen eller udskrive en check.

Disse dage er for længst forbi, og vi har næsten alle sammen adgang til vores bankkonto 24 timer i døgnet. Det kan være farligt.

Da du var nødt til at stole på, at du havde penge nok i pungen eller omhyggeligt havde afstemt din checkkonto hver dag, blev der snarere købt for lidt end for meget. Der var ingen, der havde lyst til at stå hos købmanden og ikke have penge nok i pungen.

Alt, hvad du skal gøre nu, er at køre kortet igennem enten i butikken eller på nettet, og pengene er elektronisk fjernet fra din konto.

Annonce:

Når du ikke fysisk rører ved pengene, kan det næsten føles, som om du ikke bruger penge overhovedet – men pengene er væk, uanset om du føler, de er brugt, eller ej.

Lån du aldrig kommer ud af
Lån og kreditter kan være i orden, hvis de bliver brugt hensigtsmæssigt - det kan være til anskaffelse af bolig, bil eller uddannelse etc. - men bliver de brugt til noget, som i princippet kan undværes, kan de nemt få betydning for din økonomiske situation i mange år.

Finansieringsselskaberne skriver på deres hjemmesider, at hvis du betaler lånet tilbage hurtigt, vil omkostningerne ikke blive så store, men at 'du' også kan vælge at betale så lidt, at det næsten ikke mærkes på budgetkontoen. Det lyder fristende lige indtil det øjeblik, hvor du finder det sted på hjemmesiden, hvor de skriver, hvad det reelt koster at låne pengene.

Når naboen har flere penge

Her er et eksempel fra GE Money Bank:

Lån på 40.000 kroner med en løbetid på 60 måneder:

Pålydende variabel rente i procent: 9,39%-19,73%

Annonce:

Debitorrente (Årlig nominel variabel rente) i procent: 9,95%-21,94%

*Årlig omkostning i procent før skat 12,18%-24,46%

Månedlig ydelse 881-1.107 kr.

Samlede kreditbeløb 52.836-66.383 kr.

Samlede kreditomkostninger 12.836-26.383kr.

Oprettelsesgebyr 3% - min. 800 kr.

Adm. gebyr pr. måned BS/Giro 15 kr./30 kr.

• ÅOP er beregnet på et forbrugslån (annuitetslån) på 40.000 kr. med en løbetid på 60 mdr. og er beregnet ud fra en standardforudsætning, som benyttes i alle pengeinstitutter. ÅOP efter skat er beregnet ud fra en gennemsnitlig kommuneskat på 33,3%.

Derudover oplyser GE Money Bank, at de tilskriver renter hver dag. Det betyder, at de tager saldoen på dit lån, ganger det med rentesatsen, dividerer det med 360 og ganger med 1. Det beløb bliver tillagt din restgæld hver dag.

Til sammenligning beregner bankerne rente hvert kvartal.

Annonce:

Kom ud af trædemøllen
Drømmer du om økonomisk frihed, men har svært ved at finde ud af hvordan, skal du først og fremmest stoppe med at låne til dit forbrug. Det er en trædemølle at komme ind i.

Sæt et beløb af i dit budget hver måned til sjov og fest - og brug disse penge, når du gør noget ud over det sædvanlige.

Det kan godt være, at det ikke er lige så sjovt som at tage til Lalandia for GE Money Banks penge, men det er helt sikkert sjovere end at betale 26.383 kroner for at låne 40.000 kroner.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: