Hver femte autostol dumper

I en ny test af sikkerhed dumper 6 ud af 32 autostole. Se om din autostol er i blandt

Seks ud af 32 autostole dumper i en ny, stor test af sikkerhed. Her er et barn spændt fast i en sikker autostol (Foto: FDM)
Seks ud af 32 autostole dumper i en ny, stor test af sikkerhed. Her er et barn spændt fast i en sikker autostol (Foto: FDM)
Følg Dine penge

Autostolen kan være enhver forælders værste mareridt. Ikke nok med, at der er et hav af forskellige modeller at vælge mellem. Ofte er de lovpligtige autostole møgdyre og besværlige at montere.

Men nu kan du få en idé om, hvilke stole du skal vælge eller ikke vælge. FDM og Forbrugerrådet har i samarbejde fået udført en stor test af i alt 32 autostole, som alle er forholdsvist nye på markedet. I alt seks stole dumper i sikkerhedstesten.

Her er den værste autostolLangt færre dræbte børn i trafikken

Køb frarådes
Autostolene har været igennem en grundig sikkerhedstest på et laboratorium i Tyskland og er blevet testet gennem en simuleret frontalkollision og sidekollision, hvor man har målt påvirkningen på nogle testdukker.

Fælles for de seks dumpede autostole er, at de ikke er ordentligt spændt fast til bilen. Desuden er de ringe udformet i forhold til barnet, stolene er for ustabile, og selerne sidder ofte helt forkert.

- I tilfælde af kraftige sammenstød kan barnet få et voldsomt stød i maven, som kan forårsage indre skader. I værste fald kan barnet blive kvalt, fordi selerne sidder forkert, forklarer bilteknisk redaktør i FDM Søren W. Rasmussen.

Selv om alle stole er internationalt godkendt og fuldt lovlige, fraråder både Forbrugerrådet og FDM at købe dem.

- Mange af stolene ville passere gennem de almindelige sikkerhedsgodkendelser. Men vi stiller højere krav. Sikkerheden skal være helt i top, og det er den ikke i disse tilfælde, mener testmedarbejder hos Forbrugerrådet Gitte Sørensen.

Vælg de firestjernede
De seks autostole, der dumper er PEG PEREGO VIaggio Convertible (op til 18 kilo), PHIL & TEDS Tott XT (9-36 kilo), KIDDY Guardianfix Pro (9-36 kilo), Easycarseat Inflatable (op til 36 kilo), GRACO Junior Maxi (op til 36 kilo), GRACO Logico L (op til 36 kilo).

Fælles for de seks autostole er, at de kun scorer 1 eller 2 stjerner ud af 6 mulige. For at være sikker på at få en ordentlig stol, bør man vælge dem med 4 stjerner eller derover.

- Vi anbefaler stole med det såkaldte isofix beslag. Det betyder, at autostolen er spændt meget bedre fast til bilen end med de normale sikkerhedsseler. Priserne er lidt højere, men at betale få hundrede kroner ekstra bør være underordnet, når det gælder børnenes sikkerhed, fastslår Søren W. Rasmussen.

Du kan se, hvordan alle 32 stole klarer sig i testen her.

Om testen

Testen er foretaget på et laboratorium i Tyskland.

Her tester man autostolene i en kollisionstest ved at simulere en frontalkolision og en sidekollision. Ved brug af testdukker måler man belastningerne på hoved, nakke og bryst.

På laboratoriet tester man også autostolene for brugervenlighed - om den er let at på- og afmontere -, og om stolene indeholder skadelige stoffer.

Som en ekstra ting har Forbrugerrådet undersøgt og sammenlignet priserne på markedet. Det kan du læse mere om her. Vær dog opmærksom på, at det koster penge at læse undersøgelsen.

Gode råd når du køber autostol

Stolen skal passe til barnets størrelse (alder, højde og vægt)

Stolen skal passe til bilen (vælg helst isofix, og afprøv stolen i bilen før køb)

Stolen bør have opnået mindst fire stjerner i testen

Autostole og selepuder skal være godkendt med ECE 44-03 eller ECE 44-04

Køb din stol, hvor du kan få vejledning i valg og brug af udstyret

Husk, at alle børn under 135 cm skal sidde i autostol

Det koster et klip i kørekortet at køre med børn, der ikke sidder i en godkendt autostol eller selepude, der passer til barnets højde, alder og vægt

Kilde: FDM

Seneste nyt

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.