Annonce:
Annonce:

Sådan finder du 1000 kroner i budgettet

Din økonomi kan hurtigt ændre sig, men hvis du tager dine forholdsregler, kan du leve godt alligevel

Du kan give alle andre skylden for din dårlige økonomi, eller du kan tage sagen i egen hånd og sørge for at holde en fornuftig linje, så du også har råd til det sjove. (Foto: Colourbox)
Du kan give alle andre skylden for din dårlige økonomi, eller du kan tage sagen i egen hånd og sørge for at holde en fornuftig linje, så du også har råd til det sjove. (Foto: Colourbox)
Annonce:
Følg Dine penge

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at vi er blevet fattigere i 2011. Det er vi, fordi priserne er steget mere end vores lønninger.

Lønningsposen blev ganske vist en lillebitte smule tungere sidste år. I snit steg vores løn med 1,1 procent til 249.932 kroner i 2011, viser nye tal fra Danmarks Statistik.Men vores købekraft faldt, fordi prisen på mad, tøj og andre forbrugsvarer er blevet knap tre procent højere.

Vil du droppe dit lån - så er det nu

Hvilken økonomisk hane du skal dreje på, så du ikke mærker nedgangen i købekraften?

Priserne stiger mere end indtægterne. Banker og kreditforeninger ændrer i boliglånene. Bankerne sætter uden varsel renter på forbrugslån op. Og i værste fald kan du blive afskediget.

Annonce:

Klynk eller handling
Hver gang der sker en forandring i din omverden - en forandring, som bliver gennemført uanset, hvordan din økonomi ser ud, og hvad du tænker - sker der automatisk også en nedjustering af dit rådighedsbeløb. Og vel at mærke en nedjustering, du ikke selv er herre over.

Det er ikke sjovt at være skyldner!

Du har to muligheder i den situation:

- enten at tilslutte dig koret over, at det er omverdenens skyld, at din økonomi er dårlig, og dermed på et eller andet tidspunkt blive indkaldt til møde i banken, som vil fortælle dig, hvordan du skal prioritere,

- eller på forhånd at have taget stilling til - hvis/når det sker- hvilke økonomiske haner du så vil dreje på.

Vælger du den sidste løsning, har du brug for at lave en afklaring med dig selv og din familie om, hvad der er vigtigt i jeres liv - og ikke mindst at blive enige om det.

Når naboen har flere penge

Tag sagen i egen hånd
Sådan gør du:

Strukturér dine faste udgifter i følgende kategorier:

• Bolig

• Forbrugsudgifter til bolig

• Motorkøretøjer

• Telefon, tv og internet

Strukturér de variable udgifter i følgende kategorier:

• Husholdning

• Fornøjelser

• Tøj m.v.

• Diverse

10 advarselslamper: Har du for meget gæld?

Annonce:

Du får mest ud af opgaven, hvis du har et overblik over, hvor mange penge du bruger på hver kategori - det kræver lidt benarbejde:

Når du har fået det overblik, så stil dig selv spørgsmålet:

'Hvis min nettoindtægt nedsættes med kr. 1.000 om måneden eller 12.000 kroner om året - i hvilken udgiftskategori ønsker jeg så at hente det beløb?'

Er du i et forhold, kan denne undersøgelse afdække spændende ting. Og en ting, der i hvert fald vil dukke op til overfalden, er de forskelle, der tidligere har ligget til grund for de diskussioner, I har haft om penge og privatøkonomi.

Tag snakken, før det er for sent
Tag snakken med det samme og bliv enige om, hvad I gør. Det er ikke en samtale, du kun har en gang - måske er det en god ide at have denne snak en gang om året. Under alle omstændigheder bør I have den, når der sker forandringer i jeres liv - og det er ikke kun økonomiske forandringer.

• Hvis I f.eks. overvejer at få et barn.

Annonce:

• Hvis jeres børn flytter hjemmefra.

• Hvis en af jer ønsker at gå på orlov.

• Hvis en af jer får lønforhøjelse (så er det en god ide at være enige om, hvordan den skal bruges, så den ikke bare forsvinder ud i den blå luft).

Er du ramt af økonomisk stress?

Uanset om du regner med at blive fyret, eller om renten bliver sat op på dit lån, er det en god ide at have besluttet sig for, om det er den ekstra bil eller sommerhuset, der må ryge, eller om det skal være den tredje weekendtur om året.

På husholdningsøkonomien kan det være, at du - hvis du fortsat ønsker at servere økologisk mad til dig og familien - må skære på tøjbudgettet.

Hvis du gennemfører denne 'øvelse' og tager bevidst stilling til din økonomi og dine prioriteringer, kan der ske hvad som helst i verden, og du vil vide præcist, hvilke konsekvenser det giver for dig og dit liv.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: