Annonce:
Annonce:

Få styr på pengene i krisetider

Medierne flyder over med eksperters vurdering af penge og økonomi - men hvad skal man tro, og hvordan kan du sikre din privatøkonomi?

Hvis du skal kunne grine højt og have overskud, mens de andre går i panik over dårlige tider, skal du være på forkant og se at få styr på din økonomi. (Foto: AP)
Hvis du skal kunne grine højt og have overskud, mens de andre går i panik over dårlige tider, skal du være på forkant og se at få styr på din økonomi. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Dine penge

Inden for samme uge kommer der jævnligt flere forskellige budskaber om det samme emne, og jeg har spottet flere budskaber, der interesserer mig, nemlig danskernes privatøkonomi.

Den 11. april var udmeldingen: Danskerne får færre penge de næste 3 år.

Den 19. april var udmeldingen: Øget optimisme er godt nyt for dansk økonomi og for boligmarkedet.

Hvad er rigtigt, hvad er forkert, hvordan skal du forholde dig til det?

Budskaberne er ofte modsatrettede, og der er altid en ekspert, der udtaler sig om emnet.

I 'gamle dage' var det nationalbankdirektøren, der udtalte sig til medierne om danskernes økonomi, i dag er det økonomiske eksperter fra enten det ene pengeinstitut eller det andet pengeinstitut.

Annonce:

Det er der i princippet intet galt med, men du skal være opmærksom på, at når de udtaler sig, så har de bankens briller på, og udtalelserne passer med den overordnede politik og holdning, der kendetegner den bank.

Er du bange for din bankrådgiver?

Hvad med dig selv?
Når Steen Bocian fra Danske Bank den 19. april siger: 'Danskerne skal ikke forvente en forbrugsfest' - ja, så passer det fint med, at Danske Bank - og for den sags skyld de andre banker - stort set ikke låner penge ud til noget som helst i øjeblikket, og på den måde sætter han retningen for danskernes lyst til at bruge penge.

Steen Bocian og andre økonomiske eksperter med fastansættelse i den danske pengeinstitutsektor får deres løn blandt andet for at være loyal over for den kreditpolitik, som er dominerende i banken. Derfor skal du som forbruger og bankkunde være opmærksom på, hvis interesse det er, der varetages.

Hvad gør du, når du læser og hører om de forskellige synspunkter og udmeldinger?

Annonce:

Det nemmeste svar er: Lad være med at høre efter! Det er nemt at sige, men svært at efterleve, overskrifterne og udtalelserne danner baggrund for samtalestof i familien, blandt venner og på arbejdspladsen.

Mit bud på, hvad du kan gøre, er, at i stedet for at have fokus på alle danskeres privatøkonomi, kan du begynde med at have fokus på din egen. Som udgangspunkt er den nemmere at overskue, men sværere at gøre noget ved. Det er nemt at have en holdning om andres gøren og laden på økonomi - det er sværere at tage sig af sin egen.

Når naboen har flere penge

Lær din økonomi at kende og vid, hvilke beslutninger du har taget gennem årene, og hvad konsekvenserne af disse beslutninger er.

Mange mennesker kender ikke deres privatøkonomi til længere end den næste lønningsdag. Derfor kan du blive utrolig påvirket i negativ retning af alle overskrifterne, fordi du ikke kan gennemskue hvad konsekvenserne af overskrifterne betyder for dig og din økonomi.

Annonce:

Dine valg har en konsekvens
Har du ikke tidligere overvejet, hvad der er vigtigt for dig i livet både nu og på længere sigt, og hvad du vil bruge dine penge på, kan det være en god ide at gøre det nu. I en af ovennævnte undersøgelser viser det sig, at i 2013 får gennemsnitsdanskeren 1.300 kr. mindre at leve for om måneden. I manges budgetter er det et stort beløb, og det kan være svært at se, hvor pengene kan findes.

Det er ikke sjovt at være skyldner!

Det kan blive til mange raske diskussioner hen over spisebordene i de danske hjem, og der er to forskellige versioner af det samme emne:

1: 1.300 kroner mindre om måneden, det kommer aldrig til at gå!

2: Vi har f.eks. 6.000 kr. i rådighedsbeløb om måneden, hvordan kan det beløb give os størst mulig livskvalitet ud fra det, der er vigtigt for os?

Version 1: Den nemmeste at vælge, og den giver automatisk et dårligt liv, fordi du vælger at lægge dit økonomiske ansvar fra dig og begynde at lide og klage over din økonomi.

Version 2: Den besværligste og den version, der kræver mest mod. Her skal du tage aktivt stilling til, hvad der er vigtigst i dit liv, og du skal begynde at gøre noget andet, end du tidligere har gjort.

Annonce:

Slut med ski og gaver
Du skal måske melde nogen ting ud i forhold til venner og familie om, at du har taget nogen beslutninger om jeres økonomi, som indebærer nogle konsekvenser. Det kan for eksempel være, at der fremover ikke bliver store julegaver til alle i familien, eller at du må melde fra den årlige skitur, fordi du har valgt, at det ikke er vigtigt på nuværende tidspunkt.

10 advarselslamper: Har du for meget gæld?

Når du kender din økonomi, og du har taget de beslutninger, der skal tages, bliver du ikke så nemt kørt rundt af undersøgelser og udtalelser fra eksperterne. Den eneste, der er ekspert på din økonomi, er dig, hvis du vælger at være det.

Der er ingen andre, der kan vide, hvad der betyder allermest for dig, så lad derfor være med at involvere alt for mange i dine økonomiske beslutninger. Du kan risikere at få masser af gode råd, der alle sammen tager udgangspunkt i giverens verden, som måske virker for dem, men med garanti ikke virker for dig …

Læs mere på www.styrpaapenge.dk

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: