Aktieekspert: Tjen boksen på Facebook

AKTIE-HUG! (6) Aktieeksperten Martin Lykke, NPinvestor.dk, er lidt bekymret for, at en 27-årig iværksætter skal stå i spidsen for et børsselskab

- Børsnoteringen af Facebook er det mest spændende, der er sket, siden Google gik på børsen i 2004, siger Martin Lykke, NPinvestor.dk. (Foto: Jakob Jørgensen)
- Børsnoteringen af Facebook er det mest spændende, der er sket, siden Google gik på børsen i 2004, siger Martin Lykke, NPinvestor.dk. (Foto: Jakob Jørgensen)

Facebook står foran en børsnotering, hvor selskabet skal rejse 5 mia. US-dollars eller i underkanten af 30 mia. danske kr.!

Værdien af selskabet vil formentlig blive sat til omkring 100 mia. dollars – halvdelen af den samlede værdi af det danske aktiemarked.

- Martin Lykke – skal man som privat investor købe aktier i Facebook?

- Nu er alle betingelserne for udbuddet ikke offentliggjort endnu, så derfor er det umiddelbart svært at svare på, men at selskabet kun vil rejse 5 mia. dollars gør, at udbuddet bliver forholdsvis begrænset i forhold til det, jeg forventede, og dermed kan efterspørgslen overstige udbuddet, siger Martin Lykke og fortsætter:

- Alt det betyder i den kapitalistiske verden, at prisen og dermed aktiekursen stiger, og det vil jo glæde de investorer, der har købt aktier i selskabet.-

- Skal jeg skyde fra hoften vil jeg sige, at aktien starter med at stige de første dage, hvorefter der vil komme gevinsthjemtagning og sende aktien lidt ned igen, siger Martin Lykke.

- Facebook har i hundredevis af millioner brugere på globalt plan, og det sociale netværk er i nyere tid den største internationale Internet-succes. Derfor skal der nu cashes ind, og selskabet skal børsnoteres på Wall Street med en anslået værdi på 100 mia. dollars eller over 550 mia. kr.

- Beløbet er så voldsomt, så det svimler for ens øjne, når man tænker på alle de penge. Der er ikke meget galt i, at den 27 årige stifter Mark Zuckerbergs selskab er næsten lige så meget værd, som de samlede indtægter den 26 årige danske skatteminister skal skaffe til hele den danske stat om året.

Det er så voldsomt mange penge for så unge mennesker, og det skaber bekymring hos aktieekspert Martin Lykke.

- Børsnoteringen af Facebook er det mest spændende, der er sket, siden Google gik på børsen i 2004.

- Facebook har været en gigantisk succes, men der er et stykke vej fra at være et ikke-noteret selskab til at være et noteret selskab, og her kan man stille sig det spørgsmål, om en 27-årig gut, der har opnået så stor succes, er den rigtige til at lede et børsnoteret selskab, hvor der lige pludselig er mange kapitalinteresser, der skal plejes.

- Jeg mener det er et problem på længere sigt - ikke på kort sigt, siger aktie-ekspert Martin Lykke.

- Facebook har hidtil kunnet hemmeligholde en stor del af fakta omkring selskabets økonomi, da selskabet ikke har været noteret. Dog er det nu kommet frem, at selskabet i 2011 havde en omsætning på 3,7 mia. dollars og en indtjening på 1 mia. dollars.

- Der er helt klart indbygget store forventninger til kraftig vækst i indtjening og omsætning i Facebook i de næste mange kommende år. Derfor skal man som investor tro på, at Facebook formår i meget højere grad at tjene penge på de mange brugere end de gør nu, og man skal tro på, at brugerne hænger ved, siger Martin Lykke.

Han peger dog på, at Facebook er tæt på Den hellige Gral inden for markedsføring, nemlig at man kan tjene penge på markedsføring af produkter, uden at brugerne er klar over det.

- Mange banker uden for USA vil være skeptiske, da vi i f.eks. Europa slet ikke er vant til så hurtige successer som i USA. Det gør, at vi er skeptiske, men de samme analytikere var også skeptiske, da Microsoft for lidt over 4 år siden gav 240 mio. dollars for 1,6 pct. af aktierne i Facebook – en aktiepost, der nu er 1,6 mia. dollars værd – en seksdobling på lidt over 4 år under den største finansielle krise siden 1930’erne. Det siger vist alt, siger Martin Lykke.

Se aktiekurser og nyheder på NPinvestor.dk