Direktører fusker for 1,2 mia

Det koster samfundet 1,2 milliarder kroner årligt, at virksomheder trækker private udgifter fra i skat

Sommerferien med hele familien betales af firmaet i en hel del virksomheder. Fusk med, hvad firmaet kan betales og derved give fradrag på, er udbredt, viser nye tal. (Foto: AP)
Sommerferien med hele familien betales af firmaet i en hel del virksomheder. Fusk med, hvad firmaet kan betales og derved give fradrag på, er udbredt, viser nye tal. (Foto: AP)

Virksomheder trækker udgifter til brudekjoler, sommerferier, børnenes mobilregninger og fitness-medlemskaber fra i skat.

Det er skattefusk og en helt ny beregning, som Skat har foretaget for Ugebrevet A4, afslører, at den ulovlige praksis sidste år kostede 1,2 milliarder kroner i mistet skatteprovenu. Både Dansk Erhverv og revisorernes egen brancheforening efterlyser mere kontrol fra Skat.

Eksemplerne på fejl og snyd blandt virksomhedsdirektørerne er mange.

Udgifter til privat planteservice, rengøring af hovedaktionærens private ejendom, udgifter til motionscenter, a-kasse, sommerferier til Malaga og Italien eller børnenes private mobiltelefoner er bare et par af de ting, som virksomheder uretmæssigt trækker fra i Skat.

Overraskede revisorer
Omfanget af snyd med private udgifter overrasker og forarger revisorernes egen brancheforening, Danske Revisorer (FSR).

- Det er helt uacceptabelt, at omfanget af snyd er så massivt. Der er ingen undskyldning, og det burde være nemt at rette, hvis man som revisor finder fejlen, siger formand for skatteudvalget i FSR, John Bygholm.

Hos erhvervslivet er der også ærgrelse over omfanget. Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Erhverv, siger:

- Det her er en rigtig uheldig adfærd, og den slags enkeltstående eksempler er med til at ødelægge det for hele erhvervslivet.

Hver sjette fejl er privatforbrug
Men helt enkeltstående er det nu ikke. Den helt nye opgørelse fra Skat viser nemlig, at hver sjette af alle fejl blandt erhvervsdrivende, og mere end hver ottende fejl blandt selskaber vedrører fradrag for private udgifter.

Erhvervsdrivende er typisk mindre virksomheder, der drives af en person, mens selskaber er aktieselskaber eller anpartsselskaber, der drives af en såkaldt juridisk person.

Det er indkomståret 2008, der er afsæt for analysen - den såkaldte compliance-undersøgelse, som dækker ikke mindre end 3.000 virksomheder.

Analysen viser, at virksomhederne snyder langt mere i skat end borgerne. Myndighederne fandt fejl hos fire ud af 10 danske virksomheder, hvilket kostede skattekassen samlet set syv milliarder kroner i tabt skatteprovenu.