Skilt - men hvad nu med pengene?

Det er store og komplicerede spørgsmål, der skal tages stilling til, når to bliver til en - læs her og gør det lettere for dig selv

Når kærligheden krakelerer, skal du pludselig til at forholde dig til økonomi, gæld, lån, arv, forsikring og alt det andet usexede - og du er pludselig alene om ansvaret. (Foto: Colourbox)
Når kærligheden krakelerer, skal du pludselig til at forholde dig til økonomi, gæld, lån, arv, forsikring og alt det andet usexede - og du er pludselig alene om ansvaret. (Foto: Colourbox)

Så længe, vi er forelskede og lykkelige i vores parforhold, er der ikke mange, der tænker over, hvordan livet - og økonomien - vil se ud, hvis de lyserøde skyer falmer, og forholdet krakelerer. Penge og Pensionspanelet har lavet en undersøgelse om danskere, der er blevet skilt eller separeret inden for de seneste 36 måneder. Undersøgelsen viser at:

• 28 pct. har ikke overblik over deres nye privatøkonomi

• 21 pct. har ikke lagt et budget for husstandens nye privatøkonomi

• 13 pct. har oplevet af få en efterregning fra SKAT, fordi de ikke har oplyst SKAT om deres nye økonomi

• 51 pct. har ikke sørget for at finde ud af, hvem der efter separationen/skilsmissen er registreret til at modtage forsikringspenge i tilfælde af deres død

Livskriser og især økonomiske livskriser er noget, som mange danskere er dårligt forberedte på.

Nu er det sæson for skænderier

Det kan også ske for dig
Livskriser kan være skilsmisser, dødsfald, fyringer og alvorlige sygdomme. Det er situationer, som vi helst ikke vil tale om, og vi er af den overbevisning, at det er hos naboen, det sker.

At planlægge og drøfte, hvordan livet skal fortsætte, hvis/når livskrisen opstår, kan være en vanskelig situation. Det handler sjældent om penge, men stort set altid om følelser. Og det er de store følelser, der er i spil.

Har du råd til dine børn?

Det kan være provokerende at skulle tale om, hvordan I skal skilles, når I er nyforelskede og skal giftes. Det handler jo om kærlighed, tro og tillid til hinanden, og det kan være svært at forestille sig, at det kan blive virkelighed, når I står midt i forelskelsen. Men som i alle andre situationer er det, mens I er gode venner, I skal lave aftalerne for, hvordan I skal skilles, når eller hvis det opstår.

Ægtepagt og testamente
Inden I bliver gift, skal I få lavet en ægtepagt og et testamente. I ægtepagten er det beskrevet, hvordan formuen skal fordeles i forbindelse med skilsmisse. Er der særbørn, er det mest naturligt, at testamentet bliver lavet, således at den længstlevende indsættes til at arve mest muligt, således at særbarnet arver mindst muligt. Det betyder, at ægtefællen arver 93,75% og særbarnet arver alene 6,25% af fællesboet.

Jeg har for nylig rådgivet en kunde, der har et voksent særbarn. Da kunden blev gift igen, lavede han testamente til fordel for sin nye kone. Parret står nu foran en skilsmisse, og testamentet skal ændres, så sønnen igen kommer til at få sin fulde arv, og ekskonen bliver skrevet ud af testamentet.

Ekskæresten spænder ben for Kims økonomi

Det er oftest den ene part, der ikke er forberedt på en skilsmisse og derfor bliver sat i en choktilstand. Det er ikke muligt at forholde sig til hussalg, budgetkonto og testamenter i sådan en situation, og derfor kommer mange 'ud af døren' med en dårlig økonomi. Den, der ønsker skilsmisse, er ofte meget plaget af dårlig samvittighed og har svært ved at stille krav om både penge og pensioner.

Jeg råder derfor mine kunder til at kontakte en rådgiver, der kan styre alle de praktiske ting med hus, jura og økonomi, mens de fokuserer på at tage sig af sig selv og deres eventuelle børn, så de kommer hele gennem forløbet.

Det er ikke sjovt at være skyldner!

10 gode råd til dig, der skal skilles:

1. Kontakt en rådgiver, der kan styre den juridiske og økonomiske proces og evt kontakten til en ejendomsmægler, mens du tager dig af din sorg og dit og børnenes liv.

2. Få dine egne konti og din egen netbank.

3. Opret en konto til børnenes udgifter. På den konto kan I hver måned indbetale det beløb, I er enige om skal gå til børnene. Børnepengene kan også sættes ind på den konto, og udgifter til f.eks. institutioner kan betales herfra. På den konto kan der også spares op til konfirmationer, studenterfester, lejrskole osv. Lav en aftale om, hvem der gør hvad. For eksempel er det værste, en 5-årig pige kan komme ud for, at hendes far har fødselsdag, og hun ikke har nogen gave til ham.

4. Skal huset sælges, skal I være opmærksomme på, at det i øjeblikket kan tage lang tid - op til 1 ½ år. I den periode har I 3-dobbelt husleje. Læg et budget over de udgifter, I stadig har fælles, og aftal, hvordan I fordeler udgifterne. Lav en budgetkonto til fællesudgifterne.

10 advarselslamper: Har du for meget gæld?

5. Find ud af, hvad I ejer, og hvad det er værd - få evt. værdierne vurderet: Hus, sommerhus, bil, værdipapirer, malerier, smykker etc.

6. Undersøg, hvor stor en gæld I har, og om den kan indfries i forbindelse med skilsmissen. Hvis den ikke kan det, så vær helt sikker på, hvor stor en gæld du stadig hæfter for efter skilsmissen. Du skal forvente, at selvom din eksmand/-kone bliver boende i huset, skal du stadig være debitor på lånene hos kreditforeningen og bankerne. Det kan forhindre dig i at købe nyt hus.

7. Har du livsforsikringer, og er din eksmand/-kone indsat som begunstiget i tilfælde af død, skal du meddele forsikringsselskabet, at I skal skilles, og hvem der så skal være begunstiget.

8. Bliver hus eller lejlighed solgt i forbindelse med skilsmissen, skal du kontakte Skat, så du kan få ændret din forskudsregistrering. Du kan også gøre det på SKATs hjemmeside. Hvis du ikke gør det, kommer der automatisk en restskat til næste år.

9. Kontakt din EGEN advokat og få lavet/revideret dit testamente, så det er tydeligt, hvem der skal arve dig, når du dør.

10. Det sværeste: Træn dig i at adskille følelser og økonomi. Vær opmærksom på, hvornår du taler fra dine følelser (irrationelle bemærkninger), og hvornår du taler fra din hjerne (rationelle bemærkninger) - det gør kommunikationen utrolig meget lettere.

Læs mere om din økonomiske situation, når du bliver alene