Aftale ruster butiksansatte til ny lukkelov

Det er en sejr for HK, at de butiksansatte får tillæg for skæve arbejdstider.

Trods minimale lønstigninger, der reelt giver de butiksansatte et fald i reallønnen, kom HK Handel alligevel ud af butiksoverenskomsten med en gevinst.

De 150.000 butiksansatte er nemlig nu garanteret, at de får tillæg for at arbejde i weekender, på helligdage, og skæve tider, når den nye lukkelov træder i kraft.

Og det er en stor sejr, vurderer Flemming Ibsen, der er professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

- Det er en stor sejr for HK, at deres medlemmer får tillæg, nu hvor de skal arbejde i weekender, på helligdage og på skæve tider, siger Flemming Ibsen.

Med den nye lukkelov, der træder i kraft 1. oktober, kan butikkerne holde åbent alle dage - også søndage.

For de butiksansatte betyder det, at de skal arbejde i weekenden og på skæve tider - og det kræver de ekstra tillæg for.

Beskeden lønstigning
Omvendt er arbejdsgiverne gået efter at udvide det, der hedder normalarbejdsdagen, så man ikke skal give særligt tillæg for at arbejde på forskudt tid.

- Men det har de ikke fået, for HK har stået fast og trumfet igennem, at man skal have tillæg. Det er en stor sejr for fagbevægelsen, siger Flemming Ibsen.

Han understreger dog, at sejren med arbejdstidsbestemmelserne ikke har været helt gratis for HK Handel.

- De kunne godt have givet sig på det område mod at få noget andet - for eksempel højere lønstigninger - men man har alligevel holdt fast i kravet, fordi man vidste, at det var det, medlemmerne ville, siger han.

De 150.000 butiksansatte, der er omfattet af overenskomsten, får en lønstigning på to gange 1,35 kroner per time i henholdsvis 2013 og 2014.

- Det er en meget beskeden lønstigning, og det vil give dem reallønsfald, men de er i forvejen lavtlønnede, så de får en procentvis større lønstigning end højtlønnede, siger Flemming Ibsen.

Med andre ord bliver lønstigningen ædt af op af stigningerne på mad og varer generelt.

Overenskomsten gælder for de næste to år.

0 kommentarer
Vis kommentarer