Ekspert: Netbank-brugerne er det svageste led

Man kan ikke give NemID skylden, hvis man oplever at få hacket sin netbank, siger IT-ekspert

Otte personer har oplevet at få hacket deres netbank for op mod 700.000 kroner, hvilket har udløst kritik af NemID.

Men det er ikke programmets skyld, siger IT-ekspert.

- Det er ikke systemets skyld. Det svageste led er i denne sammenhæng brugerne, der bør tænke sig bedre om, siger IT-ekspert Thomas Kristensen fra firmaet Secunia, der rådgiver om computerbrug.

Han fremhæver, at brugerne skal bruge deres sunde fornuft og være opmærksomme på, hvad de installerer på computeren. For eksempel skal man kun skal installere programmer fra den originale producent.

Angrebet sker på den måde at når kunden logger sig ind på sin netbank, sidder den it-kriminelle klar ved en anden computer, som bliver brugt til hacker-angrebet.

Når kunden bliver bedt om at angive en kode til netbanken, bliver den opsnappet af den kriminelle, der så kan arbejde sig videre ind på selve kontoen.

- Det er alvorligt. Når hackeren er inde på computeren har de adgang til alt som eksempelvis ens e-mail og facebook, siger Thomas Kristensen.

Som han ser det, er der ikke noget, der kunne have forhindret angrebene, ud over at brugerne tænker sig om og samtidig sørger for at holde andet software som Flash og Java opdateret.

- Det mest forfejlede i denne debat er, at folk får det indtryk, at det er nok at holde sin anti-virus software opdateret. Det er det ikke, for ofte er softwaren bagud i forhold til hvad de it-kriminelle kan forbigå, siger Thomas Kristensen.

- Det er meget svært for staten at gribe ind. Man kan indføre nogle enkelte ændringer i NemID, men på længere sigt vil de kriminelle finde ud af at komme forbi de systemer. Man skal også tænke på, at systemet ikke skal være for svært for brugerne, siger Thomas Kristensen.

Han fremhæver selv, at en løsning kunne være bedre oplysning til borgerne.

Formanden for Rådet for Større IT-sikkerhed, Christian Wernberg Tougaard, mener dog at NemID bærer skylden.

- Der er en række huller i NemID, som kan lede til denne her type angreb, forklarer Christian Wernberg-Tougaard til DR Nyheder.