Syv gode råd: Hold varmen uden at gå fallit

Det bliver sværere at holde varmen i det kolde vejr. Se 7 gode råd til, hvordan du varmer op uden at fyre pengene ud af vinduet

Varmeregningen stiger som temperaturen falder. Men det bliver ikke så slemt som sidste år. (Foto: Colourbox)
Varmeregningen stiger som temperaturen falder. Men det bliver ikke så slemt som sidste år. (Foto: Colourbox)

Sibirien puster sin isånde ud over Danmark og gør det svært at holde varmen, både inde og ude. Termostaten får et drej opad - og varmeregningen går samme vej.

- Vi kigger på det, der hedder graddage, som et udtryk for, hvor koldt det er, og hvor meget opvarmning, man har brug for. Og temperaturen falder med de her 8-10 grader under nul, så giver det 8-10 graddage ekstra pr dag, siger Mogens H. Nielsen, der er teknisk konsulent hos Dansk Fjernvarme.

Og jo flere graddage der er på et år, jo højere bliver varmeregningen, når vinter-tiden er omme.

7 gyldne varmeråd
Vil du gerne bruge mindst muligt penge på at varme hytten op, så har boligsitet Bolius samlet en række gode råd til at holde varmen i kulden:

1: Træk gardinerne og persienner for om aftenen og natten - det er med til at forhindre varmtab fra vinduerne. Om dagen skal du trække gardiner og persienner fra, så den sparsomme sol kan bidrage med varme til rummene.

2: Hold nogenlunde ensartet temperatur i huset. Det kan skabe træk i huset, hvis nogle rum er meget koldere end andre, og hvis den varme luft trænger ind i de kolde rum, kan det skabe kondens og risiko for skimmelsvamp.

3: Flyt sofaen væk fra radiatoren. Når en sofa eller andre møbler står lige foran en radiator, giver radiatoren mindre varme, og varmen har svært ved at fordele sig ud i rummet. Det anbefales, at der er en afstand på 15-20 cm mellem radiator og sofa/møbel.

4: Læg et tæppe ved sofaen, arbejdspladsen, eller hvor du opholder dig meget - så føles det varmere og mindre fodkoldt.

5: Luft ud hyppigere, men mere kortvarigt, når det er rigtig koldt – så sænkes temperaturen indenfor mindre. Luft ud med gennemtræk 2-3 minutter 5 gange om dagen frem for de normale 5-10 minutter 3 gange om dagen. Sluk varmen imens.

6: Hasp vinduet både oppe og nede og tjek om dit vindue slutter tæt til karmen. For at undgå, at det trækker ind - og varmen siver ud - så stram haspen eller beslaget på dit vindue for at få det til at slutte tættere til karmen, eller monter nye tætningslister, hvis det ikke er nok med en stramning.

Se her, hvordan du let tjekker om dit vindue er tæt

7: Luk ventilationsriste til i kælder, krybekælder, skunk, loftrum eller lignende, hvis der er meget lave temperaturer og stærk blæst i et par døgn - så mindsker du træk.

Det er meget vigtigt, at du kun gør det i et par dage og derefter straks åbner for ventilationen. Ellers kan der opsamle sig fugt, og det kan føre til råd og svampeskader.

Læs flere gode spareråd her

Gratis varme i en måned
Sidst men ikke mindst kan du trøste dig med, at de ekstra penge, der bliver brændt af på at holde kulden fra døren, allerede er tjent ind et andet sted.

- I efteråret har vi haft et mildere varmeår, hvor der ikke har været brugt så meget varme. Nu ved vi selvfølgelig ikke, hvor lang tid endnu kulden varer ved, men der er ikke noget, der tyder på, at varmeåret som helhed bliver dyrere, siger Mogens H. Nielsen.

Danskerne har indtil nu sparet, hvad der svarer til en hel oktober måneds varmeregning og brugt 17 procent mindre varme end på samme tid i et gennemsnitsår.

LÆS:

Mildt 2011 giver varmepenge tilbage