Så mange er dårlige betalere

RKIs register over dårlige betalere er støt stigende - er du en af de forgældede?

217.607. Så mange danskere står lige nu registreret som dårlige betalere i RKI. Det er 12.529 flere end sidste år, og siden finanskrisen ramte i 2008 er flere og flere danskere havnet i Experians RKI-Register.

Det er specielt de unge, der har problemer med at betale deres gæld. 7,56 procent af de 21-30-årige står i RKI, og det gør dem til den gruppe, der procentvis har flest dårlige betalere.

Det er ikke sjovt at være skyldner!

Det kommer ikke bag på Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea.

- Der skal ikke meget til, før man havner i RKI, hvis man for eksempel misvedligeholder sit forbrugslån. For de unge handler det tit også om, at de har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, og mange af dem er ikke medlem af en A-kasse, siger hun.

Svært at bryde den onde cirkel
Og har man startet sit voksenliv med en registrering i RKI, kan det være svært at få brudt den onde cirkel igen, advarer Annette Mathiasen, der er projektleder i Forbrugerrådets Gældsrådgivning.

- Det er utroligt sårbart og pinligt at stå i RKI, og ofte føler man ikke, at man kan snakke med nogen om det, fordi det stadig er et meget tabuiseret emne. Det fylder enormt meget og kan både give stressproblemer og depressioner, siger hun.

Skat opgiver gæld for 37 milliarder kroner

Hun opfordrer til, at man ser problemet i øjnene og får åbnet alle rudekuverterne.

- Man skal først danne sig et overblik over sin økonomi, og derefter kan man forsøge at lave aftaler om tilbagebetaling med dem, man skylder penge.

Rådgivning er ikke nok
Men gældsrådgivning er ikke nok, lyder det fra Kim Bach, der kommunikationsdirektør i Experian, som står bag RKI. Han efterspørger øget fokus på forebyggelse. Danskerne skal kort sagt lære at tænke risici ind i deres økonomi.

10 advarselslamper: Har du for meget gæld?

- Tidligere kunne man regne med reallønsfremgang, skattelettelser, stigende friværdi. Men nu bliver vi nødt til at tænke risici ind i vores økonomi, for i dag kan vi for eksempel risikere at blive arbejdsløse eller at vores hus bliver mindre værd, siger han.

Tilsammen skylder danskerne 15,5 milliarder kroner i misvedligeholdt gæld.

5 gode råd: Sådan kommer du gælden til livs

Det er vigtigt at indse, at ved at betale alt, hvad du kan, af på et lån ad gangen, vil du speede din afvikling af din gæld op.

Hvis du tager dig sammen, vil du blive overrasket over, hvor hurtigt du kan komme ud af din gæld.

1. Lav en samlet liste over al din gæld - lån - kreditter - ubetalte regninger.

2. Lav en prioriteret liste over, hvordan du vil betale din gæld af. Tag de mindste regninger først.

3. Du er nødt til at beslutte dig for, hvor meget du kan betale ekstra hver måned (læs: hvor meget du kan nedsætte dit forbrug med). Det kan også være, at du er nødt til at tage noget mere overarbejde eller et ekstrajob.

4. Tag alle de ekstra penge, du kan finde hver måned, og betal til den første på listen, mens du bliver ved med at betale det mindste beløb på den øvrige gæld. Når du har betalt den første færdig, betaler du det ekstra beløb ind på den næste regning/lån på listen sammen med det beløb, du hele tiden har betalt. Fortsæt med at gøre det, indtil du er færdig med din gældsliste. Beslut dig for, når du er færdig med kassekreditter og lån i finansieringsselskaber, at du klipper dine kreditkort I stykker.

5. Når du er færdig med al din gæld, så spar de ekstra penge op. Det betyder, at du har til uforudsete udgifter og til ferie etc.

Gør noget nu!

Har du et gældsproblem, ved du det godt inderst inde, men det er nemmere at nægte problemet end at gøre noget ved det.

Det kan være smertefuldt at erkende, at det er løbet fra dig, og det kræver hårdt arbejde, men jo før du indser, at du skal gøre noget ved det, jo før kan du begynde at lave positive forandringer.

Hvis du ikke synes du kan klare problemet alene, må du søge hjælp enten i din bank eller hos professionelle rådgivere.