Kræver million af Danske Bank efter nej til lån på 100.000

Mogens Birk er skuffet og vred over, at banken ikke ville hjælpe ham med et Kom-igang-lån. Banken giver finanskrisen skylden for det manglende lånOpfinder og iværksætter Mogens Birk holdt et møde med to bankrådgivere. De  var begejstrede for hans ide og ville gerne låne ham penge. Få dage efter fik han at vide, at det alligevel ikke kunne lade sig gøre. (Foto: Privat)
Opfinder og iværksætter Mogens Birk holdt et møde med to bankrådgivere. De var begejstrede for hans ide og ville gerne låne ham penge. Få dage efter fik han at vide, at det alligevel ikke kunne lade sig gøre. (Foto: Privat)

Iværksætter og opfinder Mogens Birk fik en rigtig god ide, tørrestangen, og fik lavet alle de ting, der skal ordnes, når man laver en opfindelse.

Alt kom på plads. Patent, prototype, layout til emballage, hjemmeside, pressemeddelelse og en tur i Go’morgen Danmark. Og sidst men ikke mindst fik Mogens Birk en ordre fra Dansk Supermarked på 12.000 stk. Det havde dog været en dyr proces for ham.

Holmens Kanal
- Jeg kontaktede Væksthuset for at undersøge, om der var nogen hjælp at få for at fortsætte og svaret var, at jeg skulle gå i banken og få et Kom-i gang-lån, siger Mogens Birk og fortsætter:.

- Jeg udfyldte alle papirer for at opfylde kravene til at få lånet og fik aftalt et møde med min bank, Danske Bank Holmens Kanal. Det blev aftalt, at mødet skulle foregå i Sorgenfri afdelingen. I mødet deltog en bankrådgiver og en erhvervsrådgiver. Jeg ansøgte om et lån på 100.000 kr. Jeg betragtede det første salg som et prøvesalg og ved af erfaring, at der ofte skal ændringer til efter første salg. De to bankrådgivere var begejstrede over min opfindelse og sagde, at det ikke ville være noget problem at få lånet, siger han.

Privatøkonomi dårlig
- Jeg gjorde dem helt klart, at min privatøkonomi er dårlig, at jeg har brugt mange penge på at nå så langt, og svaret var, at det ikke var noget problem, at jeg nok skulle få lånet.

- Lige så stor min glæde var, lige så overrasket blev jeg, da jeg to dage senere blev ringet op med beskeden om, at jeg ikke kunne få lånet, men grunden var ikke min privatøkonomi.

- Jeg skulle stadig opfylde min ordre til Dansk Supermarked, men vidste også, at jeg hverken ville eller kunne lade sagen om et lovet lån ligge, og at jeg ikke havde tænkt mig at gå ad de normale kanaler.

- Jeg ville vide, hvad der var årsag til, at man som bank kan løbe fra et mundtligt tilsagn. Det har jeg stadig ikke fået svar på.

- Da ordren var leveret og jeg fik afdækket de udfordringer, der skal løses for at komme videre med min opfindelse, kunne jeg se, at uden lånet kommer jeg aldrig videre.

Finanskrisen!
- Derfor kontaktede jeg banken og jeg blev foreslået et møde med hr. Henrik Hoffmann. Han var også positiv over min ide, og jeg viste ham, hvilke tanker og planer jeg havde for det videre forløb. Vi var rundt om min sag om lån og det korte svar var: finanskrise!

- Min økonomi var nu så dårlig, at banken begyndte at rykke for penge og true med inkasso, da jeg har et overtræk på min kassekredit. Banken betalte ikke min husleje på trods af at der gik penge ind.

- Med min dårlige økonomi har jeg ikke råd til at komme videre med min opfindelse, og jeg har ikke råd til et sagsanlæg mod banken.

- Derfor fremsendte jeg i stedet en faktura for tab grundet dårlig bankrådgivning. Dyr finansiering ved forbrugslån Kr. 300.000. Tab af patentrettigheder Kr. 200.000. Tab ved salg og videreudvikling af patentet Kr. 500.000. I alt Kr.1.000.000. Samtidigt skiftede jeg bank, min tillid til Danske Bank var væk, siger Mogens Birk.

- Et par dage efter at banken have modtaget min faktura, blev jeg ringet op af bankens advokat Christian Egeskov, som afviste, at man ville betale. Det budskab har advokaten gentagne gange udtalt over for Mogens Birk.