Du får rentetæsk af grådige banker

Der mangler ikke penge i de store banker - for du betaler

Du betaler dyrt for at låne, og får kun lidt for at låne banken penge.  Derfor har bankerne noget storslåede resultater. (Foto: Thomas Borberg)
Du betaler dyrt for at låne, og får kun lidt for at låne banken penge. Derfor har bankerne noget storslåede resultater. (Foto: Thomas Borberg)

Selv om bankerne hyler om krise og økonomisk nedtur, er det her godt tre år efter krisen ganske sjovt at drive bank. Det blev gjort krystalklart, da Nordea i denne uge kunne præsentere et årsresultat for 2011 på hele 26,35 milliarder kroner.

Kundernes lånerente er blevet forhøjet tre gange i løbet af 2011, hvilket har betydet, at bankens nettorenteindtægter steg med seks procent i forhold til 2010 og lød på mere end 40 milliarder kroner.

Både grådige og nærige
Nordea er langtfra den eneste bank, der banker deres kunder med rentestigninger. Også Danske Bank har hævet renterne tilsvarende. Og mens det er blevet langt dyrere at låne penge i de danske banker, er bankerne til gengæld nærige med selv at betale tilsvarende høje renter til de kunder, der har penge i banken.

Professor i økonomi på Roskilde Universitet Bent Grever peger på, at det er kunderne, der kommer til at betale for bankernes fejlslagne investeringer.

- Det øger behovet for at regulere sektoren yderligere, siger han.

Læs i Ekstra Bladet i dag om, hvor meget du bliver rippet for og konfrontation med Nordea.