10 advarselslamper: Har du for meget gæld?

Danskernes gæld stiger og stiger. Tjek her om du er i fare for at ende som dårlig betaler

Det kan være svært at indrømme over for sig selv, hvor meget gælden har hobet sig op, men jo før du kommer i gang med at betale af på lånene, jo bedre. (Foto: Colourbox)
Det kan være svært at indrømme over for sig selv, hvor meget gælden har hobet sig op, men jo før du kommer i gang med at betale af på lånene, jo bedre. (Foto: Colourbox)

Gælden vokser de dårlige betalere over hovedet. Og lige nu er stakken af ubetalte regninger højere, og antallet af skyldnere større end nogensinde før, viser tal fra Debitor Registret.

Sidste år steg den samlede gæld med 20 procent til 5,3 milliarder kroner - og antallet af dårlige betalere steg med 5000 til 136.000 registrerede danskere.

Grundlæggende er der ikke noget galt i at stifte gæld, hvis det er til at skaffe dig en bolig, en uddannelse eller andre langvarige forbrugsgoder, men har du gennem årene lånt til forbrug, ferierejser, nye møbler etc., har du måske et seriøst gældsproblem, og du kan risikere at komme i gruppen af dårlige betalere.

Hvis du sidder i situationen, kan det være svært at indse, at du er nået til et kritisk punkt i din gældssituation, men der er nogle advarselslamper, som kan hjælpe dig til at opdage dit problem, før det bliver for uoverskueligt.

10 advarselslamper, der viser, at du har for meget gæld:

1. Du har ingen opsparing.

2. Du betaler kun renter på dine lån/kreditter - eller måske den absolut laveste ydelse.

3. Du fortsætter med at trække på dine kreditter, SAMTIDIG med at du forsøger at nedbringe dem.

4. Din kassekredit er meget tæt på maksimum eller endda overtrukket.

5. Du betaler tit dine regninger for sent.

6. Du ved i virkeligheden ikke, hvor meget gæld du har.

7. Du bruger penge fra din kassekredit til at betale andre regninger med.

8. Du har overtrukket dine konti i banken.

9. Du har fået nej til lån/kreditter.

10. Du lyver over for dine venner og din familie om dit forbrug og din gæld.

Altid godt at kvitte gælden
Selvom du lige nu har råd til at betale dine ydelser på dine lån og kreditter, belaster det hver måned din økonomi.

De penge, som du hver måned skal betale af på uintelligent gæld, er penge, du kunne have brugt til opsparing på den korte bane og til pensionsopsparing - altså opsparing på den lange bane.

Læs mere og få flere gode råd til økonomien her

5 gode råd: Sådan kommer du gælden til livs

Det er vigtigt at indse, at ved at betale alt, hvad du kan, af på et lån ad gangen, vil du speede din afvikling af din gæld op.

Hvis du tager dig sammen, vil du blive overrasket over, hvor hurtigt du kan komme ud af din gæld.

1. Lav en samlet liste over al din gæld - lån - kreditter - ubetalte regninger.

2. Lav en prioriteret liste over, hvordan du vil betale din gæld af. Tag de mindste regninger først.

3. Du er nødt til at beslutte dig for, hvor meget du kan betale ekstra hver måned (læs: hvor meget du kan nedsætte dit forbrug med). Det kan også være, at du er nødt til at tage noget mere overarbejde eller et ekstrajob.

4. Tag alle de ekstra penge, du kan finde hver måned, og betal til den første på listen, mens du bliver ved med at betale det mindste beløb på den øvrige gæld. Når du har betalt den første færdig, betaler du det ekstra beløb ind på den næste regning/lån på listen sammen med det beløb, du hele tiden har betalt. Fortsæt med at gøre det, indtil du er færdig med din gældsliste. Beslut dig for, når du er færdig med kassekreditter og lån i finansieringsselskaber, at du klipper dine kreditkort I stykker.

5. Når du er færdig med al din gæld, så spar de ekstra penge op. Det betyder, at du har til uforudsete udgifter og til ferie etc.

Gør noget nu!

Har du et gældsproblem, ved du det godt inderst inde, men det er nemmere at nægte problemet end at gøre noget ved det.

Det kan være smertefuldt at erkende, at det er løbet fra dig, og det kræver hårdt arbejde, men jo før du indser, at du skal gøre noget ved det, jo før kan du begynde at lave positive forandringer.

Hvis du ikke synes du kan klare problemet alene, må du søge hjælp enten i din bank eller hos professionelle rådgivere.