Centralbankers kriseaktion giver aktiehop

Gevinst til investorerne på det danske aktiemarked efter verdensomspændende aktion. Krisen er dog ikke løst

A.P. Møller-Mærsk steg onsdag med helt op til 8 procent oven på centralbankernes fælles kamp for at komme finanskrisen til livs. (FotoFinn Frandsen)
A.P. Møller-Mærsk steg onsdag med helt op til 8 procent oven på centralbankernes fælles kamp for at komme finanskrisen til livs. (FotoFinn Frandsen)

Investorerne fik en sjælden gevinst ud af onsdagens aktiehandel, efter seks af verdens vigtigste centralbanker udførte en koordineret aktion i et forsøg på at bekæmpe finanskrisen.

Det danske C20-indeks, der består af de 20 mest populære danske aktier, steg 3,3 procent i onsdagens handel, som også har givet kursgevinster i udlandet.

Mærsk og Pandora førte an med stigninger på 8 pct. og 7 pct. Novo Nordisk har oplyst, at selskabet har sikret sig kreditfaciliteter på samlet 650 mio. EUR over en 5 årig periode. Det betød, at Novo steg 2,2 pct. til kurs 628.

Vestas, Carlsberg og Danske Bank steg alle over 3 pct, mens FLSmidth steg knap 6 pct.

baggrunden for den særdeles gode stemning på den danske og de udenlandske aktierbørser er, at Centralbankerne i fællesskab har besluttet at sænke renten på endagslån i dollar med 0,50 procentpoint.

Dermed håber de, at de amerikanske banker vil blive mere tilbøjelige til at låne penge til de europæiske, som samtidig skal gøre det nemmere for forbrugerne at få adgang til kredit.

Amerikanerne har været forsigtige med udlånene, fordi de europæiske banker er tynget af gældskrisen i Middelhavslandene.

Senioraktierådgiver Mikkel Petersen, Nordea, siger:

- Vores vurdering er, at man ikke skal fokusere for meget på selve sænkelsen, men mere se det som et vigtigt signal fra centralbankerne om, at de står sammen og, i modsætning til de europæiske politikere, godt kan nå til enighed.

- Aktionen fra centralbankerne mindsker dermed frygten for et regulært kollaps af eurozonen.