Se om tyvene går efter dit hjem

Tyveknægtene har skiftet Fyn ud med Jylland, viser nye tal. Tjek, om dit nærområde er i fare for boligplyndringer

Det før så indbrudsløse Bornholm har oplevet et indbrudsboom i første halvdel af 2011 sammenlignet med året før. (Foto: Colourbox)
Det før så indbrudsløse Bornholm har oplevet et indbrudsboom i første halvdel af 2011 sammenlignet med året før. (Foto: Colourbox)

Er du den godtroende bornholmer, der altid lader hoveddøren stå ulåst derhjemme, mens du tager til købmanden eller på arbejde? Så er det en god idé at finde nøglen frem, hvis du ikke vil invitere ubudne langfingrede gæster til indbrudsfest.

Læs også: Gem gaverne: Tyvene går efter din bil op til jul

Ifølge Forsikring & Pensions nye opgørelser, der bygger på Danmarks Statistik, er en af de store eksplosioner i antallet af indbrud i danske byer nemlig sket på Bornholm. Fra kun 13 indbrud i solskinsøens huse og lejligheder i første halvdel af 2010, har bornholmerne i samme periode i år allerede haft 21 indbrud.

- Bornholm slår voldsomt ud. Øen har altid været kendt for en lav indbrudsstatistik, hvor alle kender hinanden, og man alle dage kan gå uden at låse hjemmet. Når der så sker et et, to, eller tre indbrud, eksploderer indbrudstallene pludselig. Det er svært at forklare, hvad årsagen er, siger Riccardo Krogh Pescatori, til ekstrabladet.dk.

Færre indbrud på Lolland
I mellemtiden er antallet af indbrud faldet en smule på en anden af landets øer. På Lolland ses en tilbagegang på 11 procent fra 282 indbrud i første halvdel af 2010 til 251 i år.

– Indbrudstyvenes jagtmarker ændrer sig, og gennemrejsende, professionelle tyve har måske fundet ud af, at der er let adgang til boliger på Bornholm, men jeg skal ikke kunne sige, om der er blevet eksporteret nogle sociale elementer fra Lolland til Bornholm, siger Riccardo Krogh Pescatori.

Se her, om indbrudstyvene var ude efter din by i første halvdel af 2011

Indbrudsbarometeret går helt i top i velhaverbyen, Hørsholm, nord for København. Byen har i første halvår af 2011 haft 79 flere indbrud end samme periode sidste år. Der er sket mere end end fordobling.

Fest for indbrudstyve i Hørsholm
Ifølge Ricardo Krogh Pescatori er Nordsjælland med for eksempel Birkerød, Hørsholm, Vedbæk og andre kystbyer per definition yndede indbrudsmål, fordi mange heroppe har høj indkomst og hjem fyldt med designermøbler. Men han kan ikke forklare den pludselige indbrudseksplosion:

- Der er ikke noget mønster med, at det procentuelt er samme stigning år efter år. Det kan handle om, at folk i en årrække tager nogle gode råd til sig og følger dem slavisk i en periode - for eksempel går sammen med nabohjælp og er meget opmærksomme på det i et stykke tid, men så glemmer det igen. Eller politiet kan have gjort en større indsats på en egn, som slår igennem på statistikken, og året efter går det tilbage. Derudover skifter indbrudstyvene som nævnt jagtmarker fra tid til anden.

Indbrudsstigning i Aarhus
Måske derfor er der sket et markant fald i antallet af indbrud i flere byer på Fyn, mens flere jyske byer oplever flere indbrud end året før. Mens Middelfart har oplevet en lille indbrudsstigning, er indbrudene på Langeland blevet halveret i første halvår af 2011 i forhold til sidste år.

Læs også: Frygt tyven i juleferien

Også Svendborg, Odense, Assens og Kerteminde har haft færre besøg af indbrudstyve, mens Fredericia på den anden side af Lillebælt har haft flere boligbræk.

Riccardo Krogh Pescatori er overrasket over at se, at københavnerne har oplevet et fald på 434 indbrud, mens Aarhus har haft 261 flere indbrud i årets første halvdel end sidste år.

Læs mere om typer af indbrudstyve, og se, hvordan du bedst sikrer dit hjem i boksene til højre.

De stjæler dine ting

Overordnet findes der to typer indbrudstyve:

'Her og nu'-indbrudstyvene, som for eksempel er narkomaner, der har brug for hurtige penge. De er ikke selektive, men begår indbrud i nærområdet eller områder, hvor de ved, at der er kontanter og smykker, som de nemt kan komme til med hurtig transport tilbage til, hvor de kan omsætte tyvekosterne.

De organiserede tyve og tyvebander, der i i længere tid planlægger at slå til mod et bestemt område, postnummer eller en vej. De kan for eksempel holde øje med dine og dine naboers mønstre og slå til på et tidspunkt, hvor de ved, hverken du eller naboerne er hjemme. De møder gerne op med lastvogne til at transportere dine ejendele væk i.

(Kilde: Forsikring & Pension)

Sådan sikrer du dit hjem mod indbrud

Hus

- få naboen til at holde øje med huset, tømme postkassen og slå græsset.

- Få naboen til at fylde skraldeposer i din affaldscontainer.

- Lad rodet ligge i haven og vasketøjet hænge på snoren.

- Gem værdifulde ting af vejen, så de ikke kan ses fra vinduet.

- Afbestil avisen.

Lejlighed

- Få de andre beboere til at lægge måtte på plads efter trappevask.

- Få nogen til at tømme postkassen.

- Sørg for at sikre hjemmet ekstra, hvis du bor på lave etager.

- Tjek at dørlåsen til opgangen fungerer.

- Afbestil avisen.

Uanset, hvor du bor, husk at lade være med at fortælle om din ferie på facebook og andre sociale netværk.

Sommerhuset

- Sørg for døre, vinduer og låse af god kvalitet. Vinduer med rådne trælister og rustne søm tager sjældent tyven mere end 20 sekunder at fjerne. Dørkarme skal sidde ordentligt fast i murværket.

- Fjern elektronisk guf som fladskærme og telefoner fra sommerhuset. Gem dyre designermøbler væk.

- Mærk værdigenstande som køleskab og brændeovne.

- Træk gardiner fra, og lad skabslåger stå åbne, så tyven kan se, at der ikke er noget at komme efter. Jo sværere det er at kigge ind, desto mere interesseret bliver tyven i at komme ind.

- Undgå at have værktøj, stiger og lignende liggende fremme udendørs.

- Reklamér ikke med, hvad du har i sommerhuset, over for de forkerte mennesker.

- Skal huset sælges, så lad være med at annoncere med billeder, hvor dine dyre ejendele er med.

- Få folk i området til at holde øje med dit sommerhus. Fortæl for eksempel naboer, at du ikke venter besøg fra et flyttefirma eller håndværkere, når dit sommerhus står tomt. Er der helårsbeboere i området, er det også en god idé at få dem til at kigge efter dit hus.

- Tag emnet op på den årlige generalforsamling, så det ikke kun er dit problem. Indhent viden om risikoen i dit sommerhusområde. Er nogle huse for eksempel mere udsat end andre. Det udvikler naboansvaret, at sommerhusejere organiserer sig mod tyve.

- En moderne sommerhusforsikring forsikrer både sommerhus og indbo i sommerhuset.

(Kilder: Forsikring & Pension og Det Kriminalpræventive Råd)