Økonomer: Danmark er på vej mod recession

De nye handelstal viser en svag udvikling i eksporten, og det får økonomerne til at frygte en dansk recession.

Dansk økonomi befinder sig på kanten af en ny recession med negativ vækst i to kvartaler i træk. Det fremgår af de bekymrede reaktioner fra bankøkonomerne efter dagens handelstal.

Eksporten faldt i september med 1,8 procent, og selv om noget kan justeres for faldende eksport af olie, så er billedet også på tre måneders sigt et lille fald i eksporten. Dermed får salg til udlandet svært ved at trække dansk økonomi frem.

- Vi må sande, at de danske eksportvirksomheder nu mærker den europæiske gældskrise i form af faldende afsætning, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit Markets.

Svag eksport kombineret med et svagt privatforbrug og manglende investeringer i erhvervslivet gør, at man samlet kan forvente en negativ vækst i tredje kvartal.

- Vi ser en reel mulighed for, at fjerde kvartal også vil byde på negativ vækst. Det vil på papiret sende dansk økonomi ud i en ny teknisk recession, siger Tore Stramer.

Danske Banks cheføkonom Steen Bocian forventer også, at BNP-tallet for tredje kvartal vil ende med at vise et fald. Tallet bliver fremlagt sidst på måneden.

Han glæder sig dog over, at betalingsbalancen fortsat viser et meget stort overskud, hvilket giver plads til fremgang i importen, uden at betalingsbalancen vil udgøre et problem.

I en særskilt analyse af dansk økonomi advarer Danske Bank dog også om, at økonomien befinder sig på kanten af en recession.

- Om BNP også kommer til at falde i fjerde kvartal er endnu usikkert, men sikkert er det, at risikoen er stor, hedder det i analysen.

Danske Bank nedjusterer i analysen væksten i år til 0,7 procent mod 1,1 i oktober. For næste år skruer man forventningen ned til 1,0 procent mod tidligere 1,6.

Dermed er der udsigt til stigende ledighed. Danske Bank venter, at antallet af ledige vil runde 180.000 til næste år.