Her bor lækre damer og travle mænd

To journalister fra Weekendavisen har genbrugt fire gamle artikler og lavet bogen Hellerup - Historier fra Reservatet med billeder af fotografen Tine Harden.

Sådan er forsiden ud på den nye bog om Hellerup, Bogen er lavet på baggrund af gammel research og fire tidligere offentliggjorte artikler i Weekendavisen i 2010. Bogen er udkommet. (Foto: Tine Harden)
Sådan er forsiden ud på den nye bog om Hellerup, Bogen er lavet på baggrund af gammel research og fire tidligere offentliggjorte artikler i Weekendavisen i 2010. Bogen er udkommet. (Foto: Tine Harden)

To journalister på Weekendavisen Pernille Stensgaard og Markus Bernsen og fotografen Tine Harden har i bogen Hellerup - Historier fra reservatet sat sig for at lave et nyt mentalt kort over Hellerup.

Det er de sluppet nogenlunde fra. Ikke fremragende, men nogenlunde!

De to journalister har da også haft deres fire store artikler fra 2010 om Hellerup, bragt i Weekendavisen, som skriveunderlag. De gamle artikler er nænsomt redigeret og der er tilføjet nye historier og detaljer.

Boliger, biler og børn

Vi får at vide, at kvinderne i Hellerup er lækre, mens deres mænd har travlt med at skrabe penge sammen til boliger, biler og børn.

"Hellerup er luksusudgaven af begrebet by. Den er ikke normal. En af de største atraktioner ved Hellerup er dens høje femetagers gade, der ligner storby. Ingen af de andre forstæder nordpå ejer det træk.

Hellerup ....er Paris og har kritisk masse nok til alene på Strandvejen at holde liv i syv banker, seks ejendomsmæglere, fem sushirestauranter, fire bagere (heraf to gourmettyper med ekstraordinær sej krumme og loungemusik ) plus en lang række delikate modeforretninger ejet af kvinder, der præcis ved, hvordan en moderne Hellerupfrue vil se ud."

Så er scenen sat og vi kører derudad på Strandvejen i et veloplagt og underholdende sprog med gode iagttalelser og frække konklusioner.

"I Hellerup ser man stadig den uniform, de fleste forbinder med en "Hellerupfrue" - pels, støvler og tørklæder - men den bliver genopfundet af nye generationer. Hellerups kvinder har lagt hår, også højere op i alderen end tilladt andre steder. De bærer hestehaler og guld og blød page og guld.

Vi får at vide, at der er grupper, der ikke findes i Hellerup, men i rigt mål andre steder: Dem med gangstativ og sår i ansigtet. Dem, der råber og skriger. Dem uden bil. Dem uden penge.

Kroppe ligner hinanden

Menneskene i Hellerup cykler, sejler havkajak, spiller tennis, dyrker pilates, Astanga yoga, spinning eller zumba i Well-come Fitness i Waterfront og løbet så langt og regelmæssigt frem og tillbage langs Øresund, at deres kroppe begynder at ligne hinanden.

Kvinderne beholder deres ungpigefigur så længe, at det gibber i mænd udefra, når kvinderne vender sig om, og ansigtet afslører deres alder. Mændene slider fort at holde topmaven inde og ryggen rank."

Lidt narrefisse

I bogen savner jeg personnavne og adresser på beboere i Hellerup. Vi er blandt Danmarks rigeste og mest magtfulde, men får så lidt af de gode aktuelle navne, at det minder om narre-fisse, når man læser den lokkende tekst på bogens bagside.

A pros pos den sidste del af ordet så er det en offentlig hemmelig, at escortpiger i alle aldre, farver og stillinger tjener kassen i kvarteret.

Hvad laver de travle mænd egentlig, når deres lækre Hellerup-damer er på shoppingfester med deres veninder i Dubai eller New York? Arbejder de? Løber de? Drikker de? Spiller de tennis? Hele tiden? Bogen giver ikke svaret.

Det undrer mig også, at vi kun en gang - og vistnok i en enkelt bisætning hører om Richelieus Alle, hvor vi på en og samme vej finder ganske almindelige mennesker, milliardærer, nyrige, gamle slægter, ambassadører, reklamefolk, sigtet erhvervsmand og verdens bedste violinist Nikolaj Znaider.