Pensionspenge i risikable CO2-projekter

Dong går ud af CO2-projekter og KlimaInvest stopper investeringer i CO2-kvoter. Alligevel går danske pensionsselskaber med millioner ind i et vaklende system

Den nyetablerede fond sigter mod 8-12 nye investeringer i lande som Kenya, Tanzania, Uganda, Zambia og Mozambique.
Den nyetablerede fond sigter mod 8-12 nye investeringer i lande som Kenya, Tanzania, Uganda, Zambia og Mozambique.

Mens hele verdens kvotesystem til redning af klimaet vakler derudad, satser en nyetableret dansk fond mindst 500 mio. kr. på at skabe CO2-projekter i det sydlige Afrika.

Den nye fond kalder sig DI Frontier Market Energy and Carbon Fund.

Fonden er blevet etableret takket være en støtte fra Industriens Fond på knap 6 mio. kr.

Direktør Mads Lebeck fra Industriens Fond siger til eb.dk, at man ikke selv går ind med kapital, men udelukkende har stillet midler til rådighed for at få fonden i gang.

Finanseksperten Martin Lykke fra det uafhænige NPInvestor.dk er ikke imponeret over den nye fond, der er kommet i gang kort efter, at Dong og KlimaInvest har meddelt, at de trækker sig ud af deres markeder.

Man bliver forbløffet

- Man bliver lidt forbløffet over, at danske pensionsopsparere nu via PensionDanmark og PFA skal kastes ud i et nyt CO2-eventyr. Især set i lyset af, at Dong lige har trukket sig ud af projekterne, og KlimaInvest har lukket ned for sin investering i CO2-kvoter.

-- Siden klimatopmødet i København har der været stor usikkerhed på markedet for handel med kreditter og kvoter. Det er let at være frisk med andres penge, men der må være grænser for, hvor frisk man kan være, siger Martin Lykke.

Kapital på 500 mio. kr.

Carbon Fonden får et kapitalgrundlag på 500 millioner kr. En række institutionelle danske og udenlandske investorer står bag finansieringen af fonden og omfatter PFA Pension, Industrialiseringsfonden for Udviklingslande (IFU), PensionDanmark, TrygVesta, Danica, den sydafrikanske investeringsfond FABVEST, den Europæiske Investeringsbank, samt det engelske udviklingsorganisationen Commonwealth Development Corporation.

-- PFA Pension kommer med 50 mio. kr. til fonden. Hvor har I den viden og indsigt fra, der gør, at I kan investere så mange penge i det her?

-- Vi er på mange forskellige markeder. Den viden og indsigt har vi etableret -- åh, over forskellige analyser plus, at der sidder en masser mennesker, som arbejder med det her til daglig, siger Kristin Parello-Plesner, der betegner sig som CSR manager i PFA..

-- Hvorfor skal danske pensionsopsparere tage så stor en risiko?

-- Vi har en meget stor risikospredning i PFA, og vi er en meget stabil investor, og vi kaster os ikke ud i et eventyr.

-- Årh, det har jeg nu hørt om med PFA, men lad det nu ligge. Men sig mig, har I tidligere investeret i CO2-kreditter i Afrika?

-- Nej ikke mig bekendt, svarer CSR manager Kristin Parello-Plesner, PFA.