Her bor de rige: Velkommen til Matador-land

Ny sommer-serie bringer dig tæt på Danmarks sø-rigeste mennesker i Holte nord for København. Følg med i sommerserien fra fredag den 1. juli

I TV-klassikeren Matador blev huset her beboet af Mads Skjern og Ingeborg. Det er et af husene i Dronninggårds-kvarteret. (Foto: Thomas Lekfeldt)
I TV-klassikeren Matador blev huset her beboet af Mads Skjern og Ingeborg. Det er et af husene i Dronninggårds-kvarteret. (Foto: Thomas Lekfeldt)

Forestil dig en verden med Matador, flødeskum og solnedgange. Sådan er Dronninggård-kvarteret, der ligger ved Vejle Sø og Furesø i Holte nord for København.

Her bor nogle af Danmarks rigeste mennesker. De lever i et af de smukkeste, mest fredfyldte og fineste historiske steder i Københavns omegn.

En af de mest markante villaer i kvarteret spillede en hovedrolle i Lise Nørgaards elskede TV-serie Matador. Villaen på Dronninggårds Alle 80 var bolig for opkomlingen Mads Skjern.

Ekstra Bladet besøger de rige
Hver dag i hele juli måned vil Ekstra Bladet tage læsernes med til det luksuriøse kvarter, og fortælle om et nyt hus og dets ejere. Vi begynder med en rundtur i kvarteret.

Vi har bedt arkitekten Søren Vadstrup, der bl.a. har skrevet bogen 'Huse med sjæle' og leder af Raadvad, Nordisk Center til bevarelse af Håndværk om at vurdere det dyre kvarter rent bygningsmæssigt forud for vor beskrivelse af boligerne og menneskene i området.

Hvad synes du?
- Jeg vil svare på denne her måde. Da den sidste nye Porsche blev præsenteret i Tyskland, forklarede fabrikkens chefdesigner, hvad der var sket af ændringer med bilen i forhold til den forrige model. Men han understregede også, hvad der ikke var ændret, bl.a. dørene. Hvorfor har I ikke ændret døren, spurgte en motorjournalist straks. Fordi, det er en god dør, lød svaret. Og længere er det svar ikke, hvis man sætter kvalitet over kortsigtede modeluner og prangende prestige, siger Søren Vadstrup og fortsætter:

- Den hollandsk fødte storkøbmand Frederick de Coninck byggede i 1783 et landsted ved Furesøen og anlagde samtidig en lang allé, ’Dronninggårds Allé’, fra Kongevejen ned til landstedet. Omkring 100 år senere, da villabegrebet var slået igennem som fænomen, opførtes villa ved villa langs den smukt beliggende vej. Og da udsigten og beliggenheden ikke fejler noget har der ikke mindst gennem de senere år været et forstærket pres på at købe, ombygge samt nedrive de gamle villaer, med nybygning for øje.

Hvordan er det så gået?
- Det er her man som forbipasserende, og elsker af bl.a. dette kvarter i høj grad savner kvalitetssans og god smag. Ombygninger og nybygninger er nemlig i høj grad præget af modefænomener af de tarveligste slags som ’glaserede tegl’, forlorne smedejernslåger med masser af ’løvefødder og gesvejsninger’, ’gamle’ støbejernslamper i Amalienborgstil, tilbygninger – knast på knast – i ’rigtig gammel stil’ og prangende balkoner, ja nærmest opstyltede terrasser, siger Søren Vadstrup.

- Jeg gætter på, at de samme mennesker ikke har så meget til overs for de mindrebemidlede, der køber ’smagløse’ plastikblomster, i stedet for den ægte varer. Men deres egne, lige så kunstige sprossevinduer med falske, pålimede sprosser, repræsenterer en større grad af smagløshed, der oven i købet har en katastrofal ringe holdbarhed, sammenlignet med ægte, gamle vinduer. Det samme gælder de blanke skinnede og meget billige sprøjtemalede tagsten, der går under det falske navn, ’glaserede tagsten’. Ægte og gamle glaserede tagsten er smukke. De sprøjtemalede kopivarer er på samme tid skinnende og fuldstændigt døde i karakteren.

Er der noget du vil fremhæve?
- Heldigvis er det ikke alle de fine gamle huse, der på denne måde totalt har mistet deres ’sjæl’ og kommet til at ligne Legoland-huse. Én af Danmarks kendteste villaer, Mads Skjerns villa, fra ’Matador’, har eksempelvis bevaret sine facader, vinduer, døre og tage uberørte, men ligesom i Matador-mix, ligger de kedelige stykker i bunden af posen, når de gode er indtaget.

- Man kan undre sig over at mennesker med mange penge, der gerne vil vise dette gennem deres huse, ofte vælger de billige discountløsninger, der oser langt væk af dårlig smag og dårlig kvalitet. En mand som de Coninck forstod at købe sig til den slags også, men det sker ikke i dag. Jeg vil nævne et sidste eksempel på dette, nemlig de hegn, stakitter og hække, man sætter rundt om husene. Her får man det første og tydeligste indtryk af ejerens sindelag og syn på sine medmennesker og samfundet.

- Høje hegn, frastødende hegn og grimme hegn florerer lystigt, men indkøb af en smukt beliggende grund og et pænt hus kan også benyttes til at vise åbenhed, imødekommenhed overfor de forbipasserende – hvis man f.eks. selv er dette. Når der på ens søgrund passerer en offentlig sti langs vandet kunne man vælge at opsætte et kæmpe hegn, for at forhindre indblik til sin have – eller som Mads Øvlisen har gjort det, gøre haven helt åben, både set fra vejen og fra søen, så forbipasserende kan glædes over den flotte udsigt.

1 af 4 De rige flokkes i Dronninggård: Huset her har været beboet af jetsetter og tremmerusker Klaus Riskær. (Foto: Thomas Lekfeldt)
2 af 4 Nogle af husene i Dronninggårdkvarteret minder om mindre palæer. (Foto: Thomas Lekfeldt)
3 af 4 Andre af husene er arkitektoniske perler. Dette er tegnet af arkitekten bag Sydneys operahus, Jørn Utzon. (Foto: Jakob Jørgensen)
4 af 4 I TV-klassikeren Matador blev huset her beboet af Mads Skjern og Ingeborg. Det er et af husene i Dronninggårds-kvarteret. (Foto: Thomas Lekfeldt)
0 kommentarer
Vis kommentarer