Fond mister alt i Fjordbank Mors-krak

Næst efter staten bliver Morsø Sparekasse Fonden den største taber ved bankkrakket på Mors. Fonden står til at miste tæt på en halv milliard kroner

Uanset hvordan Fjordbank Mors ender med at blive afviklet, så står det allerede nu klart, at Morsø Sparekasse Fonden ved siden af staten bliver den største taber i kølvandet på bankkrakket på Mors, skriver Nordjyske Stiftstidende.

Morsø Sparekasse Fonden er i dag den største aktionær i Fjordbank Mors, hvor fonden ved udgangen af 2010 ejede omkring 60 procent af aktiekapitalen. Fondens Fjordbank-aktier havde en værdi på havde en værdi på omkring 420 millioner kroner. De aktier er nu med sikkerhed intet værd.

- Det er helt sikkert, at aktionærerne står forrest til at dække tabene i banken, og derfor er fondens aktier allerede nu reelt værdiløse, siger bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet.

Læs: Spar Nord er afvisende over for Fjordbank

Egenkapitalen stod i banken
Men Morsø Sparekasse Fondens problemer stopper ikke her. Ud over at eje hovedparten af aktierne i den nu krakkede bank, har fonden også i henhold til det seneste årsregnskab 198 millioner kroner til gode hos Fjordbank Mors.

Tilgodehavendet består dels af hybrid kernekapital, som fonden har indskudt i Fjordbank Mors, dels af ansvarlig lånekapital, som fonden har indskudt i banken.

Læs: Fjordbank Nord kaster håndklædet i ringen

- Også den type af kapital står forrest i køen for at dække tab, og derfor har jeg svært ved at se en model, som ikke betyder, at fonden også mister disse værdier, siger Lars Krull.Samlet bringer dette regnestykke Morsø Sparekasse Fondens tab op på omkring 618 millioner kroner.Fondens formue - egenkapital - var ved udgangen af 2010 på 527 millioner kroner.

- Det betyder, at fondens formue er væk, når tabet på investeringerne i Fjordbank Mors trækkes fra, konstaterer Lars Krull.

Gæld på 144 millioner
Ved siden af investeringerne i Fjordbank Mors skylder fonden 144 millioner kroner væk i bankgæld - ifølge fondens oplysninger til Norjyske ikke til Fjordbank Mors, men til andre banker.

Ud over at eje Fjordbank Mors har Morsø Sparekasse Fonden - på linje med ebh-fonden - haft til at formål at støtte lokalsamfundet med midler til almennyttige formål. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra bestyrelsesformanden for Morsø Sparekasse Fonden, Peter Jessen Hansen, der også er bestyrelsesformand i Fjordbank Mors.

0 kommentarer
Vis kommentarer