Dyrere for boligejere at låne penge

Realkreditkoncernen Nykredit skal tjene flere penge for at være bedre polstret, lyder det. Så priserne stiger.

Omkring 1000 kroner mere for et lån på en million kroner før skat årligt.

Det kan blive regningen til boligejere, der har lånt penge i Totalkredit under Nykredit. Både nuværende kunder og nye kunder vil skulle betale mere for lån, mens eksisterende kunder i Nykredit indtil videre går fri.

Koncernchef i Nykredit Peter Engberg forklarer, at det er ratingbureauerne, der stiller skærpede krav til indtjeningen i dansk realkredit. Selskaberne skal være bedre polstret på grund af rentetilpasningslånene for at modstå et eventuelt fald i huspriserne.

Men også for at sikre adgangen til likviditet på sigt, skal der reageres nu, fastslår Peter Engberg.

- Det er hele udviklingen på de finansielle markeder, hvor vi skal sælge obligationer, der gør at vi skal kunne lægge ekstra sikkerhed ind hvis huspriserne falder.

- Vi er ved at justere maskinrummet til de nye tider. Et godt bud er, at et lån på en million kroner vil koste 1000 kroner mere før skat årligt. Men vi har ikke helt lagt os fast endnu, nu skal vi regne på det først, siger Peter Engberg.

Fra første halvdel af 2012 vil alle nye lån til private i Nykredit-koncernen blive givet gennem Totalkredit.

Årsagen til denne omlægning er, at Konkurrenceankenævnet har afgjort, at Nykredit ikke måtte hæve prisen - den såkaldte bidragssats for private fra 0,5 til 0,6 procent. Nykredit har indbragt afgørelsen for domstolene og venter på en afklaring.

Samtidig vil Nykredit indføre to-lags belåning til privatkunder, så de får to lån i stedet for et. Det betyder ikke noget for kunden, men vil stille færre krav til økonomisk buffer for realkreditkoncernen.

/ritzau/

0 kommentarer
Vis kommentarer