Dårlige forbrugerforhold koster milliarder

Det skal være nemmere for forbrugerne at finde de bedste tilbud. Det koster nemlig op til 18 milliarder kroner på verdensplan, når de køber varer for dyrt, vurderer professor

Konkurrencen er for dårlig i Danmark. En dansker betaler 5 procent for meget for en vare. Det viser ny rapport. (Foto: Colourbox)
Konkurrencen er for dårlig i Danmark. En dansker betaler 5 procent for meget for en vare. Det viser ny rapport. (Foto: Colourbox)

Hvis det var nemmere at sammenligne priser og skifte leverandør, ville både din og hele samfundets økonomi blive langt bedre. Sådan lyder konklusionen i en rapport fra Centre for Economic and Business Research på CBS, der onsdag præsenteres i Politiken.

- Vi taler samlet om beløb i efterlønsklassen for samfundsøkonomien, som forbrugere bliver frarøvet, hvis konkurrencen ikke fungerer (...) Der er således behov for at designe en forbrugerpolitik, der gør det let - økonomisk, psykologisk og fysisk - for forbrugerne at søge og finde de bedste tilbud og tilsvarende let og billigt at skifte leverandør, lyder det i Politikens kronik, som professor i industriøkonomi Peter Møllgaard har skrevet med Forbrugerrådets direktør, Rasmus Kjeldahl.

Læs også: Dyrere kreditkort: Gebyrer for 360 mio kr

Prisforskel på 60 procent
Et beløb i efterlønsklassen svarer til 14-18 milliarder kroner. Rapporten gennemgår international forskning i sammenhænge mellem forbrugerforhold og produktivitet, vækst og velfærd. Blandt andet viser et studie, at britiske forbrugere mister en samlet gevinst på 2 milliarder kroner om året alene på området for musik og forbrugerelektronik, fordi de overser prisforskelle på op til 60 procent.

- Når forbrugerne ikke er så aktive, har det flere konsekvenser. De bliver selv dårligere stillet, og for samfundet har det konsekvenser for væksten og produktivitetsudviklingen. Der sker det, at virksomheder ikke behøver at lægge sig i selen for at levere gode produkter til billige penge, siger professor Peter Møllgaard til Politiken.

Læs også: Udsigt til billigere benzin og diesel

Dårlig konkurrence
Rapporten kommer i slipstrømmen på den årlige Konkurrence- og Forbrugerredegørelse, der i sidste uge fastslog, at konkurrencen i Danmark er for ringe. En dansker betaler således 5 procent mere for varer og 14 procent mere for tjenesteydelser end sammenlignelige EU-borgere. I kroner og øre ville en dansker have 15.500 mere om året til forbrug eller opsparing, hvis konkurrencen og priserne kom på linje med EU-snittet, skriver Politiken.

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) erklærer sig enig i, at øget information og bedre mulighed for at skifte leverandør ofte giver lavere priser.

- Konkurrencen er svag i den finansielle sektor, i byggeriet og i serviceerhvervene. Det er typisk brancher, som ikke har et højt internationalt konkurrencepres, og hvor forbrugerne ikke er lige så aktive med at finde de bedste priser og produkter som på andre markeder. Derfor vil jeg gerne understrege, at forbrugerne også selv har et ansvar, skriver han i en e-mail til Politiken.

0 kommentarer
Vis kommentarer