Vi har ikke været så nærige siden krigen

Danskerne har ikke siden 2. verdenskrig haft så svært ved at komme til lommerne. Det ændrer sig dog nu, vurderer Nationalbanken

Vi danskere vælger i højere grad at øge opsparingen fremfor forbruget. (Foto: Colourbox)
Vi danskere vælger i højere grad at øge opsparingen fremfor forbruget. (Foto: Colourbox)

Det har ikke været nemt at hive penge ud af os danskere den seneste tid. Vi vil nemlig hellere spare op end at øge vores forbrug.

Men nu ser det ud til at de seneste seks måneders negative vækst bliver afløst af fremgang i den nærmeste fremtid. Forbrugsbøtten er nemlig ved at vende, skriver business.dk

Læs også: Økonomer: Renten stiger om en måned

Ændres hurtigt
Ifølge kvartalsrapporten fra Nationalbanken er mangel på forbrug nemlig en størrelse, der hurtigt kan ændre sig. De er derfor optimistiske for dansk økonomis nære fremtid.

- Tilbageslaget afspejler primært en stor tilbageholdenhed i det private forbrug og de private investeringer i kølvandet på finanskrisen. Den private sektors opsparingsoverskud ligger nu på det højeste niveau siden 2. Verdenskrig, skriver Nationalbanken i rapporten og tilføjer:

- Det er ikke sandsynligt, at opsparingsoverskuddet vil forblive på dette niveau gennem længere tid. Det seneste halvårs tilbagegang i dansk økonomi ventes derfor afløst af fornyet vækst, efterhånden som opsparing og investering vender tilbage til mere normale niveauer. Hvor hurtigt dette sker, kan ikke siges med sikkerhed.

Læs også: Danskerne elsker regnearkets afløser

Positive takter
Nationalbanken vurderer, at de sidste seks måneders recession allerede kan blive ændret i det indeværende kvartal. Derfor forventes BNP-væksten i 2011 at lande på 1,7 procent, og på henholdsvis 2,0 og 1,6 procent 2012 og 2013.

Det er en væsentlig mere positiv vurdering end den som Nationalbanken fremsatte i den sidste kvartalsrapport i marts.

0 kommentarer
Vis kommentarer