Økonomer: Renten stiger om en måned

Euro-renten holdes lige nu i ro, men ventes at stige om en måned. Stigende inflation er årsagen

Boligejere med de tvivlsomme rentetilpasningslån kan holde vejret lidt endnu, men der kan ventes en rentestigning den 7. juli, når Den Europæiske Centralbank (ECB) har sit næste møde.

Og den danske nationalbank ventes at følge slavisk efter, vurderer analytikere.

Får et nøk op om en måned
På ECB's rentemøde onsdag i Frankfurt skete der ikke noget, men centralbankchef Jean-Claude Trichet antydede kraftigt på et efterfølgende pressemøde, at renten får et nøk opad om en måneds tid til 1,5 procent.

Det vurderer blandt andre cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen, efter Trichet på pressemødet brugte vendingen 'strong vigilance', der ifølge cheføkonomen i ECB-kodesprog er at tolke som en klar intention om at sætte renten i vejret med 0,25 procentpoint til 1,5 procent på det næste møde.

Renten stiger til 1,75 i år
Chefanalytiker Anders Matzen fra Nordea siger, at varslet om rentestigningen har baggrund i det voksende inflationspres. EBC venter således en inflation på mellem 2,5 og 2,7 procent i 2011. I marts var vurderingen et spænd mellem 2,0 og 2,6 procent.

- Det kommer måske ikke til at gå så hurtigt med at hæve renten efter juli. Det kan bestemt godt være, at der vil gå flere måneder. Vi forventer en rente på 1,75 procent ved årets udgang, siger Anders Matzen.

Hævede renten i april
Sidst renten blev sat en tand op var i april, hvor ECB hævede renten fra rekordlave én procent til 1,25 procent. Det var den første stigning siden august 2008. Og det niveau blev fastholdt ved rentemødet i maj.

Også cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank forventer, at ECB hæver renten med 0,25 procentpoint 7. juli. Han hæfter sig ved, at bankledelsen har stor årvågenhed omkring inflationen.

- Som udgangspunkt forventer vi, at ECB tager en pause med renteforhøjelserne efter juli. Under alle omstændigheder er der intet, der tyder på, at renten vil blive hævet hurtigt og kraftigt efter renteforhøjelsen i juli, siger Jacob Graven.