Danskerne sætter ny rekord i opsparing

Danskerne har på få år fordoblet deres opsparing. Eksperter frygter, at spareiveren sætter væksten i stå

Danskerne sparer penge op som aldrig før.

Siden den økonomiske krise for alvor brød ud i 2007, har en typisk dansk husstand mere end fordoblet sin opsparing.

Hver dansk familie sætter nu årligt 34.000 kroner til side - det svarer til en samlet privat opsparing på hele 86,5 milliarder kroner.

Det viser en opgørelse fra Danske Bank, skriver Berlingske lørdag.

Samtidig står det private forbrug i stampe i en sådan grad, at det skaber frygt for, at Danmark er på vej mod "japanske tilstande", hvor manisk spareiver i årtier har sat den japanske økonomi i stå.

- Det er absolut en trussel. Danskerne har en udtalt krisebevidsthed, mange frygter arbejdsløshed og faldende boligpriser, og det får os til at spare op, siger lektor i statskundskab ved Aalborg Universitet Johannes Andersen.

Det private forbrug er den vigtigste motor i dansk økonomi, når det handler om at skabe job, vækst og mindske underskuddet på de offentlige finanser.

Dermed kan udviklingen gøre vejen ud af krisen endnu længere, selv om regeringen i perioden både har gennemført skattelettelser og udbetalt godt 26 milliarder kroner fra Den Særlige Pensionsordning, de såkaldte SP-penge, skriver Berlingske.

Direktør i Danmarks Nationalbank, Nils Bernstein, fastslår, at danskernes manglende lyst til at bruge penge er udtalt:

- Forbrugets andel af indkomsten er meget lav i et historisk perspektiv, siger nationalbankdirektøren.

Chefkonsulent Frederik I. Pedersen fra AE-rådet peger på, at det private forbrug er voldsomme fire procent lavere, end før krisen brød ud i efteråret 2007.

- Det er helt enestående. Normalt vokser forbruget, siger han til Berlingske.