Panodil kan skade ufødte drenges kønsorganer

Drengebørn risikerer misdannelser og dårlig sæd, hvis mor tager paracetamol under graviditeten. Lægemiddelstyrelsen ændrer ikke anbefalingerne

Det er langt fra ufarligt at spise smertestillende piller med paracetamol, når du er gravid. Din søn risikerer misdannelser på kønsorganerne, viser ny dansk forskning. (Foto: Colourbox)
Det er langt fra ufarligt at spise smertestillende piller med paracetamol, når du er gravid. Din søn risikerer misdannelser på kønsorganerne, viser ny dansk forskning. (Foto: Colourbox)
Følg Dine penge

En Panodil, Pamol eller lignende præparater skulle ifølge indlægssedlen være ok at tage i ny og næ, når du er gravid. Men nu har danske forskere påvist en sammenhæng mellem indtagelsen af de svage smertestillende piller med stoffet paracetamol og misdannelser i kønsorganerne hos nyfødte drengebørn. Det skriver Politiken i dag.

Testiklerne kan ikke falde ned
- Man har anset Panodiler for at være uskadelige for gravide. Den her undersøgelse viser, at de ikke er helt uskadelige. Der ser ud til at være en øget risiko, siger en af forskerne bag undersøgelsen, ph.d.-studerende Morten Søndergaard Jensen fra Aarhus Universitet, til avisen.

Forskerne mistænker paracetamol for at hæmme dannelsen af det mandlige kønshormon testosteron, som blandt andet skal til, for at testiklerne falder ned i pungen på fosteret.

30 procent større risiko for skader
Over 47.000 gravide danske kvinder har deltaget i undersøgelsen. Cirka halvdelen tog piller med paracetamol under graviditeten, den anden halvdel gjorde ikke.

De mødre, der havde taget smertestillende midler med paracetamol, havde 30 procent højere risiko for at få børn med misdannelser. Især hvis kvinden tager hovedpinepillerne i graviditetens første seks måneder, stiger risikoen - formentlig fordi dannelsen af testiklerne i den periode er ekstra følsom.

- Drengene vil sandsynligvis have nedsat sædkvalitet resten af deres liv. Dertil kommer de drenge, som ikke har medfødte misdannelser, men som vi har en mistanke om alligevel vil få nedsat sædkvalitet på grund af paracetamol, siger Søndergaard Jensen.

Det er uklart, hvor mange piller, du skal spise, før din ufødte dreng kommer i farezonen, men ifølge undersøgelsen kan det være alt fra en håndfuld fordelt på nogle uger til 50-80 stykker fordelt over samme periode.

Erstat ikke med Ipren og Kogimagnyl
Forskerne er nødt til at foretage flere undersøgelser, før de med sikkerhed kan sige, hvor farlige pillerne er og advarer i øvrigt mod, at gravide begynder at tage andre piller som for eksempel Kodimagnyl og Ipren:

- De kan give værre ting som hjertemisdannelser, siger Søndergaard Jensen.

Læs også: Pas på farlig gigtmedicin

Pas på med al slags medicin
Den nye viden får dog ikke Lægemiddelstyrelsen til kræve indlægssedlerne i pilleglassene ændret:

- Vi vil følge den diskussion, der kommer i kølvandet på undersøgelsen og på kommende undersøgelser inden for området. Generelt er anbefalingerne til gravide at være tilbageholdende med medicin, siger Jens Heisterberg, overlæge i Lægemiddelstyrelsen.

Undersøgelsen er netop blevet publiceret i tidsskriftet Epidemiology.

Vil undersøgelsen få dig til at droppe de smertestillende piller under graviditeten? Skriv din kommentar nedenfor.

Tænk dig om, før du tager piller eller giver dem til dine børn

- Paracetamol til børn og gravide skal anvendes med omtanke - det gælder også anden håndkøbsmedicin og naturmedicin.

- Lad ikke panodilerne sidde alt for løst i lommen, og tænk dig om.

- Er du gravid, så tænk dig om en ekstra gang, før du åbner pilleglasset. Overvej nøje, om du har brug for en pandodil, eller om lidt frisk luft vil have samme effekt.

- Har dit barn feber, men har det ellers godt, vil lege og er i kontakt med sine omgivelser, er det en dårlig idé at give det panodil for at slå feberen ned.

- Har barnet derimod ondt, græder, er sløvt og slapt og kan ikke sove, er piller med paracetamol ifølge sundhedsmyndighederne det mindst skadelige produkt at slå feberen ned med.

- Har barnet feber, er sløvt og slapt, bør du dog opsøge læge.

- Giver du dit barn panodil for at slå feberen ned, skal du altid følge de retningslinjer, der står i indlægssedlen.

- Lad være med at give dit barn panodil for at kunne sende det af sted i institution.

(Kilde: Steffen Thirstrup, institutchef, ph.d., på Institut for Rationel Farmakoterapi)

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.