Annonce:
Annonce:

Vi sløser med pengene

Hver femte dansker har tomme lommer ved månedens udgang

Én ud af fem danskere har ikke flere penge til rådighed, når slutningen af måneden nærmer sig. Det viser en ny undersøgelse (Foto: Linda Johansen)
Én ud af fem danskere har ikke flere penge til rådighed, når slutningen af måneden nærmer sig. Det viser en ny undersøgelse (Foto: Linda Johansen)
Annonce:
Følg Dine penge

Selv om den økonomiske krise burde mane til forsigtighed, mangler danskerne overblik over privatøkonomien.

Det viser en ny rapport fra nordea om danskernes forhold til penge. Hele ti procent har mistet kontrollen over deres økonomi.

- Det virker umiddelbart som et meget højt tal. Men sammenligner man med de resterende 90 procent, der har styr på pengene, er det mere fordøjeligt, siger Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen.

Mange betalingskort
Undersøgelsen viser desuden, at 805.000 danskere ikke kan få lønnen til at række hele måneden. Årsagen er ikke mangel på penge - det skyldes manglende overblik.

- Det er sløseri, ikke manglende penge. De bruger for mange penge for tidligt på måneden.

Mange har også flere betalingskort og får ikke overført beløbene mellem dem rettidigt, siger Ann Lehmann erichsen.

- Man glemmer at holde kontrol og mister troen på, at man faktisk kan gøre noget ved det.

Økonomi er kedeligt
Men det er langtfra alle, der får søvnløse nætter af det. For kun seks procent fortæller, at det påvirker deres søvn. Og budgetlægning ligger lavt på listen over de daglige gøremål.

- Vi prioriterer andre ting højere end vores økonomi. Vi glemmer at holde et vågent øje med pengene. Vi er økonomisk sløsede og vil hellere logge på Facebook end på netbank, påpeger Ann Lehmann Erichsen.

Man vil hellere underholdes, og det kan minus-saldoen ikke. Men bag tallene gemmer sig også et stort flertal, der hver måned har overskud på kontoen.

- De fleste danskere har på trods af krisen opført sig ret ansvarligt, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.

Få styr på din økonomi

1 Kæl for dit budget. Lav et budget og opdater det løbende. Støvsug det for fastgroede udgifter. Det betaler sig på lang sigt at investere lidt tid på budgettet.

2 Følg med i renteudviklingen. Hvad enten du har lån til fast eller variabel rente, er det vigtigt at følge med i renteudviklingen. For renten påvirker din økonomi. Undersøg om du kan få lån til billigere rente andre steder.

3 Tag den moderne teknologi til dig. Benyt dig f.eks. af den gratis sms-service med saldokontrol, som bankerne tilbyder. Så er du sikker på, at månedslønnen holder hele måneden.

4 Tjek din netbank ofte. Vælg en fast dag i ugen, hvor du tjekker netbank og holder øje med, hvordan dine konti har det. Her kan du også have dit budget liggende, som du løbende kan opdatere.

5 Sæt dig ind i nye regler. Undersøg, hvad eventuelle nye regler betyder for din økonomi.

Kilde: Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er en dårlig og bedaget idé, at særligt udvalgte fødes med specielle privilegier
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

LIGE NU

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: