Dyr fjernvarme tærer på boligprisen

Store udgifter til varme tvinger boligejerne til at skære helt op mod 300.000 kroner af prisen. Det siger flere ejendomsmæglere til nyhedssiden bolius.dk

Dyr fjernvarme er langt fra populært, når køberne skal vælge bolig. Derfor tvinges sælgerne til at gå meget mere ned i pris, end de måske har råd til, oplyser bolius.dk.

Nyhedssiden har spurgt flere af de store ejendomsmæglerkæder, hvilke omkostninger høje fjernvarmepriser egentlig har. Eksempelvis tvinger en varmeudgift på 30.000 kroner årligt, boligsælgerne til et gå mellem 200.000 og 300.000 kroner ned i pris.

Sværere at sælge
Ejendomsmægler Bjarne Andersen har flere huse til salg i Veddum, Skelund og Visborg i Mariagerfjord Kommune. Men husene er meget vanskelige at sælge, da køberne også skriver under på at betale landets højeste varmepris på 2.741 kroner om måneden for et typisk hus.

- Det første, folk spørger om, når de er interesseret i et hus her på egnen, er, om det er tilsluttet kraftvarmeværket. Hvis det er det, så smutter de igen, siger Bjarne Andersen til bolius.dk.

Andre steder i landet er historien den samme. En ejendomsmægler fortæller blandt andet, at han har et hus til salg til 500.000 kroner, som med en normal varmepris ville blive udbudt til 700.000 kroner.

Bruttoydelsen for høj
Ejendomsmæglerkæden Home bekræfter situationen.

- Det er svært at sælge i områder med høje varmepriser. Bruttoydelsen på huset bliver for høj. Folk ved jo godt, at 1000 kroner i bruttoudgift svarer til at låne 250.000 kroner mere. Derfor kan det være billigere at købe et dyrere hus i et andet område, siger kommunikationschef i Home Niels H. Carstensen.

10 gode råd til at nedsætte varmeregningen

1. Efterisolér på loftet. I gennemsnit forsvinder 10 procent af varmen ud gennem taget.

2. Efterisolér husets ydervægge. I gennemsnit forsvinder 32 procent af varmen gennem husets ydervægge.

3. Efterisolér husets gulve. I gennemsnit forvsinder 15 procent af varmen ud gennem gulvet.

4. Efterisolér kælderen. Hvis kælderydervægge holdes adskilt fra jorden uden for med et lag isolering, bliver gulvene varmere og problemer med kondens kan undgås.

5. Efterisolér varmerørene. Hvis dit hus har kælder eller krybekælder, løber er ofte en del synlige vandrør, som transporterer varmt vand frem til husets radiatorer og vandhaner.

6. Udskift eller renover vinduerne. I et gennemsnitshus forsvinder 14 procent af varmen ud gennem vinduerne.

7. Gør huset tæt. Helt op til 20-30 procent af dit varmeforbrug kan gå til at fyre for gråspurvene.

8. Udluft huset uden at spilde varme. Undgå at lade døre og vinduer stå åbne i lang tid, når det er koldt uden for. I stedet bør du lufte ud flere gange om dagen - helst 5-10 minutter to-tre gange dagligt.

9. Udskift det gamle varmeanlæg. Der er som regle en del penge at spare på varmeudgifterne ved at skifte det gamle fyr eller varmeanlæg ud.

10. Styr temperaturen i huset efter behov. Moderne varmeanlæg kan normalt programmeres, så de kun leverer varme, når der er brug for det.

Kilde: bolius.dk