Din vandregning stiger op mod 80 procent

Med vækstpakken får store virksomheder rabat på deres vandforbrug. Til gengæld kommer især børnefamilier til at betale ekstra, advarer eksperter

Fremover skal forbrugerne vænne sig til kortere brusebade. Priserne for vand stiger nemlig op mod 80 procent (Foto: Thomas Lekfeldt)
Fremover skal forbrugerne vænne sig til kortere brusebade. Priserne for vand stiger nemlig op mod 80 procent (Foto: Thomas Lekfeldt)

Den private forbruger kommer til at betale for Folketingets vækstpakke. Det viser beregninger fra de store vandselskabers organisation Danva. For når store virksomheder får rabat på deres udledning af spildevand, vil vandselskaberne hente pengene ind et andet sted, forklarer eksperter.

Det skriver Politiken i dag.

Vækstplan skjuler milliardregning

Stiger op mod 80 procent
Ifølge Danva vil forbrugernes vandregningen stige op mod 80 procent.

- Alle private kommer til at betale, og da børnefamilier har stort vandforbrug, får de en forholdsvis større udgift, siger direktør i Danva Carl-Emil Larsen til Politiken.

Forbrugerrådet er enigt i kritikken:

- Nogle forbrugere får en uforholdsmæssig høj regning. Det er et problem, der skal løses, siger Martin Salamon, chefkonsulent i rådet. Det er i kommuner med store og meget vandforbrugende virksomheder, at forbrugerne virkelig vil kunne mærke vækstpakkens ’Trappemodel’, hvor koncerner betaler mindre per liter, jo mere de bruger.

Kæmpe prisforskelle på vand

Forskel på landsdele
Danva har regnet på Fredericia, der huser koncerner som Carlsberg, Shell og Arla, som får 50 procent rabat på spildevandsudledninger på over 20 millioner liter årlig. De penge skal Fredericias vandselskab nu finde på anden vis, og derfor kan forbrugernes regninger på de fem år, som det tager at indfase ændringerne, stige med 78 procent – svarende til 700-750 kroner årlig per gennemsnitsdansker. Forbrugere i andre kommuner med store virksomheder og relativt få indbyggere som Ringsted og Mariagerfjord kan blive ramt endnu mere.

Danva foreslår, at problemet løses ved en længere indfasning af reglerne på for eksempel ti i stedet for fem år, og Forbrugerrådet bakker op.

- En langsommere indfasning i takt med effektiviseringerne vil også afhjælpe på den uheldige effekt af de nye regler; at virksomheder får mindre incitament til at mindske forbruget af vandet – der jo er en begrænset ressource. Det er ikke særlig miljøvenligt, siger Martin Salamon.

Ministeren afviser
Venstres miljøordfører, Henrik Høegh (V), mener, at 'effektiviseringskrav skal løse opgaven', så forbrugerne kun kommer til at betale en del af regningen. Det samme siger fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) i en mail til Politiken. Hun afviser en længere indfasning, der ville sænke forbrugernes ekstraregning, fordi det kan koste arbejdspladser.

- Vi bruger fem år på at få denne model op at stå, og i den periode vil der også ske effektiviseringer hos vandselskaberne, som vil være med til at betale regningen, skriver ministeren.

Vandregning på 45 mio. Vandregning på 45 mio.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter