Få råd til det, du vil ha'

KLUMME: ekstrabladet.dk's ekspert i privatøkonomi giver gode råd om økonomi og deler ud af sine erfaringer

Kender du din egen økonomiske DNA? Når du kender den, kan du lægge en klar plan for, hvordan du får en sundere økonomi og råd til det, du gerne vil have. (Foto: Colourbox)
Kender du din egen økonomiske DNA? Når du kender den, kan du lægge en klar plan for, hvordan du får en sundere økonomi og råd til det, du gerne vil have. (Foto: Colourbox)

Drømme er dejlige, mange drømme er meget dejligt. Det er kun din fantasi, der sætter grænser for dine drømme - det, du kan drømme om, har du mulighed for at opnå - hvis du er villig til at gøre det, der skal gøres!

Desværre lader vi tit drømmene blive ved 'Det kan ikke lade sig gøre', 'Det er for skørt', osv. Vi får sjældent gjort noget ved det, vi drømmer om, fordi det kræver, at vi skal ændre adfærd, og det kan være en udfordring - det betyder nemlig, at vi skal ud på ukendt land.

Der er forskel på at have en drøm og at have et mål. En økonomisk drøm kan blive til et økonomisk mål, hvis du laver en handlingsplan for at realisere din drøm.

Er din økonomi bedre end din nabos?

Inden du begynder at bruge din kostbare tid på at lave handlingsplaner - som du måske har gjort mange gange gennem dit liv - skal du allerførst finde ud af, hvordan dit økonomiske udgangspunkt er.

Forestil dig, at du skal ud at rejse, og du har bestemt, at du vil rejse til Mallorca. Du går i gang med at lave en handlingsplan for, hvordan du kommer til Mallorca. Det er rigtig fint alt sammen, men hvad er forudsætningen for, at de aktiviteter, du planlægger i din handlingsplan, rent faktisk også bringer dig til Mallorca?

Det er, at du ved, hvor du starter! For at kunne ændre noget i din økonomi og dit liv, må du vide, hvor du begynder.

Huskøb - drømmen blev til mareridt

Det kan være angstprovokerende at kigge sin økonomi i øjnene og konstatere, hvordan situationen er. Økonomi er bare tal - det er det, du tænker og føler om din økonomi, der afgør, om du har en god eller dårlig økonomi. Hvis du ikke kender din økonomi helt ind i dit økonomiske DNA, kan du bruge rigtig meget tid på at drømme og lave handlingsplaner for at nå dit mål - de kommer ALDRIG til at fungere.

Derfor er du nødt til at lægge dine følelser lidt til side og begynde helt konkret at lave en analyse af dit økonomiske DNA både på det fysiske plan og på det mentale plan. En analyse, der præcis viser, hvordan din økonomi er sammensat, hvilken økonomisk arv du har, hvilke overbevisninger der styrer dig og din økonomi, samt hvem du er som person, når du har den økonomi, du har.

Hvor går du hen, når gælden vokser dig over hovedet?

De spørgsmål, du f.eks. kan undersøge, er:

• Hvilke lån har du, hvad betaler du i rente, hvornår er du færdig med dem?

• Hvad står der på din konto?

• Hvilke faste udgifter har du?

• Hvad bruger du dit rådighedsbeløb til?

• Hvad sparer du op til pension?

• Sparer du nok op til pensionen?

• Hvordan er finansieringen i din ejendom sammensat?

Derfor ryger unge i RKI

• Hvad tjener du brutto/netto?

• Hvad betaler du i skat?

• Hvad er din første erindring om penge?

• Hvad blev der sagt om penge i dit barndomshjem?

• Hvornår begyndte du at tjene penge, og hvad brugte du dine første penge til?

• Hvilken historie fortæller din netbank om dig?

Nu klapper fælden på dit afdragsfri lån

Når du har lavet din økonomiske DNA-analyse klar, har du afdækket dit økonomiske udgangspunkt.

Du kan så stille dig selv spørgsmålet: Vil den økonomiske adfærd, jeg har i dag, føre mig tættere på mit mål, eller vil den fastholde mig i den situation, jeg er i lige nu. Hvis den fastholder dig i din nuværende situation, skal du undersøge, hvad du vil ændre for at nå dit mål.

Der er en ting, du skal være opmærksom på: Den økonomiske DNA-analyse afspejler, hvor du er lige nu med din økonomi. Dette arbejde giver dig en kæmpeindsigt i dig selv, din adfærd og dine vaner. Du bliver bevidst om din økonomiske adfærd, og allerede der vil du begynde at forandre dig.

Læs mere på Lone Eriksens blog www.styrpaapenge.dk

[[[

Ekstra Bladets ekspert i privatøkonomi

Lone Eriksen rådgiver til daglig private og iværksættere om økonomi og forretningsudvikling i sit eget firma, Styr på Penge.

Hun er uddannet i en bank og har arbejdet i filialnettet i 14 år, hvorefter hun i 7 år var uddannelseskonsulent og projektleder i BG Bank. Samtidig tog hun en uddannelse indenfor NLP.

Fra 2001 til 2007 var Lone Eriksen selvstændig coach, underviser og rådgiver, hvor hun arbejdede med lederudvikling, personlig udvikling og var mentor for mennesker, der af den ene eller den anden grund skulle finde nyt job. Desuden har hun været ansat hos EDC mæglerne som aut. vurderingskvinde og låneformidler for BRF kredit.

Lone er gift på 29. år og er mor til 2 drenge på 24 og 20 år.

Lone blev selvstændig rådgiver for private, da den såkaldte finanskrise startede, og hun blev en af dem, der skulle formidle kreditforeninger og bankers brutale omskiften over for den almindelige kunde. Fra den ene dag til den anden var det pludseligt umuligt at få hjælp til sin økonomi som privatperson.

Som privatrådgiver har hun opdaget, at det der fylder mest i danskernes bevidsthed er alt det, som de ikke får del i. Derfor er hendes fokus på den mentale økonomi – altså det, du tænker og føler om penge og økonomi.

Lone giver dig gode råd til, hvordan du kan komme videre i dit liv når det drejer sig om penge og økonomi.

]]]