Ting, du skal huske, før du dør

Få gode råd til, hvordan du kan sikre, at alting sker, som du gerne vil have det, når du er død

Det kan ske, før du opdager det - og så er det godt at have orden i sagerne, så de pårørende kan overskue at lukke og slukke. (Arkivfoto)
Det kan ske, før du opdager det - og så er det godt at have orden i sagerne, så de pårørende kan overskue at lukke og slukke. (Arkivfoto)

Det er måske ikke så rart at tænke på lige nu. Men det er at gøre både dig selv og dine efterladte en tjeneste at få styr på alle dine dokumenter og vigtige papirer, før du takker af. Og selvom vi ikke bryder os om at tænke på det, kan det jo ske, før vi aner det.

En huskeliste kan være god at have, hvis du vil være sikker på at give alle de vigtige informationer til dine pårørende, når de skal bruge dem.

Pensionister kan tjene på nye skatteregler

Testamentet er vigtigst
Et testamente er naturligvis det allervigtigste. Hvis du dør uden at have skrevet et testamente, er du dybest set uden indflydelse på, hvad der skal ske med dine pårørende og dine værdier.

- Rigtig mange mennesker får aldrig skrevet et testamente. Eller også fravælger de det, fordi de er af den opfattelse, at de er ligeglade med, hvad der sker, når de er døde. Men det kan blive rigtig dyrt, siger advokat Per Andreasen fra Ret&Råd. Ifølge ham ryger et tocifret milliardbeløb hvert år i de 'forkerte lommer'.

- Hvis man ikke sikrer sig via et testamente, har man ikke selv indflydelse på, hvem der arver dine penge. Et typisk eksempel er folk, der er gift og har sammenbragte børn. Når den ene dør, arver ægtefællen den anden. Men når den længstlevende dør, er det dennes børn, der arver - ikke den, der døde først. Det er der ikke mange, der tænker over, siger han. Han fortæller, at for folk uden børn eller arvinger ryger formuen i statskassen, hvis man ikke har testamenteret pengene til nogen. Han råder derfor alle til at få gratis rådgivning om, hvorvidt det er en god ide at lave et testamente. Det er det for langt de fleste ifølge Per Andreasen, der er advokat med speciale i familieret og privatret.

Staten scorer kassen på arveafgifter

Fortæl hvor formuen er
En udførlig liste over dine bankkonti og depoter, dine pensionsopsparinger og dine forsikringer er også vigtig at have for dem, der skal lukke og slukke efter dig. Især din livsforsikring er vigtig at kende og have adgang til for dine pårørende. Og forsikringer, der er tegnet gennem din arbejdsplads, kan være svære at finde frem til, hvis du ikke fortæller, at du har dem. Og andre værdier, du har liggende.

- Har man en frimærkesamling eller dyre malerier, er det smart at fortælle sine pårørende, hvad det er værd. Der har været sager, hvor pårørende er blevet snydt, fordi de ikke var klar over, at de var mange penge værd, siger Per Andreasen. Han giver desuden det gode råd at oplyse, hvis man har penge stående på konti i udlandet.

- Det er kun de danske banker, der via proklama får besked, når danskere dør. Så står der en ukendt konto et sted i udlandet, kan arvingerne gå glip af de penge, hvis ingen nogensinde opdager, at de står der.

Direktør snød gammel dame for millioner

Andre vigtige dokumenter er skødet, hvis du har et hus, eller lejekontrakter på din lejebolig og dokumenter om ejendomsretten, hvis du ejer jord et sted. Certifikater over aktier og obligationer skal også ligge i bunken, hvis du vil lette arbejdet for dine sørgende familiemedlemmer. Og så selvfølgelig dine ægteskabspapirer eller samme for skilsmisse og kontaktinformationer på dine eventuelle hemmeligholdte børn. Sidstnævnte er gode at have for arvingerne, inden arven gøres op.

Fortæl ikke alt
Men det er ikke alle oplysninger om dine økonomiske forhold, der er gode at vide for dine efterladte. For eksempel er det bedst ikke at fortælle om, hvad du måtte have af gæld, lyder rådet fra Per Andreasen.

- Når en person dør, bliver det nemlig oplyst i statstidende, så banker og andre kan gøre sine tilgodehavender gældende. Så det er ikke nødvendigt - faktisk kan det være en fordel at lade være at oplyse det, så kan de pårørende ikke anklages for at handle i ond tro ved ikke at opgive gælden, siger advokaten til ekstrabladet.dk.

Dine ønsker for, hvordan din bisættelse skal foregå, er måske ikke nødvendige, men rare at have for dine børn eller andre, der formentlig gerne vil hjælpe dig afsted, som du ønsker.

Når du har samlet dine vigtige dokumenter, bør du lægge dem i en boks eller et pengeskab. Du bør fortælle til en af dine nærmeste, at du har samlet dokumenterne i tilfælde af, at du skulle dø, og give koden eller fortælle, hvor det ligger. Læg for en sikkerheds skyld et instruktionsbrev ved. Og hvis du skulle være så heldig at overleve de næste to år, bør du gennemgå dokumenterne og opdatere dem.

Hvad vil du huske før du dør af praktiske eller gode ting, der er vigtige for dig? Skriv din kommentar i feltet herunder.