Der forsvinder 10.000 fra dit budget

Høj inflation, lave lønstigninger og skatteændringer koster købekraft i de danske familier.

Der bliver mindre at rutte med i de danske husholdninger i de kommende år.

Beregninger foretaget af Danske Bank for Børsen viser, at den almindelige danske familie vil opleve et fald på 10.000 kroner i den disponible indkomst frem til udgangen af næste år.

- Danskerne skal til at betale for de høje lønstigninger og skattelempelser, som de har nydt godt af de senere år, konstaterer forbrugerøkonom Las Olsen fra Danske Bank over for Børsen.

Det er kombinationen af ændrede skatter og en reallønsnedgang som følge af stigende inflation og beherskede lønstigninger, som koster i husholdningsbudgettet.

- Problemet er, at det sker på et tidspunkt, hvor forbrugerne stadig synes at bære rundt på en 2008-agtig krisestemning i hovedet, siger Las Olsen med henvisning til finanskrisens udbrud for snart tre et halvt år siden.

Danske Banks beregninger bygger på en lønstigning på 2 procent per år i 2012 og 2013.

Tiden vil vise, om fagforeningerne kan nå dette niveau, efter industriens overenskomstforhandlinger søndag mundede ud i en årlig stigning i mindstelønnen på 1,35 procent de næste to år.

- Det er et supernegativt stød at få på et tidspunkt, hvor der er behov for forbrugsvækst for at få gang i dansk økonomi, vurderer Las Olsen.

- Men det er samtidig også en pris, som er nødvendig at betale, hvis det skal lykkes at få rettet op på den danske konkurrenceevne, tilføjer forbrugerøkonomen.