Bankerne enige om at straffe kunderne

Test viser, at de store banker giver kunderne rentesmæk samtidig. Professor kalder konkurrencen usund i den danske bankverden

Når den ene bank skruer op for renten, så følger de andre store banker automatisk med. En usund konkurrence, kalder en professor fænomenet. (Foto: Colourbox)
Når den ene bank skruer op for renten, så følger de andre store banker automatisk med. En usund konkurrence, kalder en professor fænomenet. (Foto: Colourbox)

I går ramte en rentestigning på op mod 0,5 procent Danske Banks kunder. Om cirka en uge vil kunder i to af landets andre store banker - Jyske Bank og Nordea - blive ramt af lignende stigninger.

Og det er langt fra overraskende, at når kunder i den ene bank får rentesmæk, så får kunder i de andre store banker det også. Det viser en gennemgang af de store bankers rentestigninger, som Ekstra Bladet har foretaget.

Du får rentetæsk af grådige banker

Inden de aktuelle rentestigninger havde kunder med et boliglån, kassekredit og et forbrugslån i Jyske Bank, Nordea og Danske Bank måtte inkassere tre rentestigninger og en samlet stigning på 1,25 procent i løbet af 2011.

Usund vane
For Danske Bank og Nordea gik der ikke længere end femten dage før en rentestigning hos den ene tilsvarende trådte i kraft hos den anden.

- Det er en usund konkurrence, og det viser, at der er for få banker i den danske banksektor. Det kunne godt forklare, at de følger hinanden, siger professor, Finn Østrup fra CBS.

Stigningerne rammer kunderne hårdt. Som Ekstra Bladet i dag kan fortælle, har en bankkunde – Claus Pollas, fhv. bankmand – regnet sig frem til, at de nu i alt fire rentestigninger på hans boliglån vil betyde, at han skulle spytte 32.000 kroner mere i sin banks kasse.

Foreslår kreditforeningen nyt lån for din skyld?

Forbrugerrådet opfordrer nu kunderne til at tage affære og i højere grad forhandle om priser, når bankerne skruer renten i vejret.

- Hvis vi var mere konkurrencebevidste, så ville bankerne være tvunget til at konkurrere noget mere. Dermed vil Danske Bank ikke bare kunne læne sig tilbage og sige, ’at du er da velkommen til at søge over mod Nordea, men de gør det samme, som vi gør,’ siger Vagn Jelsøe, der er afdelingschef i rådet.

Læs mere i Ekstra Bladet i dag og få råd til, hvor du med fordel kan låne penge.